Sala cu Orgă va transmite pe pagina sa de Facebook muzică semnată de compozitori din R.Moldova și România. Parada muzicii românești a fost inaugurată de ”Rapsodia română nr. 1” de George Enescu

  • 11 Mai 2020 19:03
Sala cu Orgă va transmite pe pagina sa de Facebook muzică semnată de compozitori din R.Moldova și România. Parada muzicii românești a fost inaugurată de ”Rapsodia română nr. 1” de George Enescu

Sala cu Orgă din Chișinău a inițiat luni, 11 mai, pe pagina sa de facebook, o serie de postări cu muzică a compozitorilor din Republica Moldova și România.

Parada muzicii românești a fost inaugurată de ”Rapsodia română nr. 1” de George Enescu, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului adjunct al instituției, Silvia Tănase, înregistrarea a fost făcută acum 10 ani, în cadrul tradiționalului concert "De Ziua României" de la Sala cu Orgă. ”Interpretează Orchestra Simfonică Europeană, creată în baza Orchestrei Naționale de Cameră a R. Moldova, împreună cu un grup de instrumentiști-suflători de la Filarmonica "Banatul" din Timișoara - un proiect mai vechi de care ne amintim cu mare drag și nostalgie. Mulțumirile noastre se îndreaptă către Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chișinău, în persoana directorului de atunci, Petre Guran, care a contribuit la realizarea acestui proiect frumos. Dirijor - Cristian Florea”, a subliniat Silvia Tănase.

George Enescu avea doar 20 de ani în 1901, când a compus, la Paris, ambele Rapsodii - Rapsodia română nr. 1 în La major și Rapsodia română nr. 2 în Re major (ambele op. 11). Prima dintre ele este mai mult o colecție de melodii folclorice orchestrate simfonic. În ordine, cântecele populare care alcătuiesc prima rapsodie sunt următoarele: "Am un leu și vreu să-l beu" (care este și tema arhicunoscută a Rapsodiei), "Hora lui Dobrică", "Mugur, mugurel", "Hora de la moară" și, bineînțeles celebra "Ciocârlia".

Prima audiție absolută a Rapsodiilor a avut loc la 23 februarie 1903, chiar sub bagheta dirijorală a compozitorului, la Ateneul Român din București.

Rapsodia este un gen popular, abordat de mulți compozitori în perioada romantică, mulți dintre ei reprezentanți ai școlilor naționale: Johannes Brahms (Rapsodiile ungare), Franz Liszt (Rapsodiile ungare), Edouard Lalo (Rapsodia spaniolă – care este o lucrare pentru orchestră și instrument solist, deci un concert de vioară) și, bineînțeles, George Enescu (Rapsodiile române) etc.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău