Sacrificarea Donbasului. Gen. Ben Hodges: Lăsați rușii să se sinucidă în est și îndreptați HIMARS-urile către Crimeea - cheia victoriei Ucrainei

  • 06 Martie 2023 10:59
Sacrificarea Donbasului. Gen. Ben Hodges: Lăsați rușii să se sinucidă în est și îndreptați HIMARS-urile către Crimeea - cheia victoriei Ucrainei

Generalul-locotenent (în retragere) Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre americane din Europa, explică de ce eliberarea Crimeii este elementul cheie pentru ca Ucraina să câștige războiul. În acest sens, Hodges face și unele referiri la un posibil plan operațional care ar putea fi pus în acțiune în această vară de forțele ucrainene, scrie defenseromania.ro.

Într-un interviu publicat pe 5 martie de agenția de presă ucraineană Unian, Ben Hodges precizează pentru postul ucrainean de televiziune TSN că, eliberarea Crimeii este vitală pentru securitatea Ucrainei, altfel Rusia se va reface și va ataca din nou din această poziție privilegiată, chiar dacă se va semna vreun plan de pace.

”Cel mai important lucru este eliberarea Crimeii. Ucraina nu va fi niciodată în siguranță atâta timp cât Rusia va ocupa Crimeea. Lumea nu va investi în reconstrucția Ucrainei până când nu vor exista garanții de securitate depline (și asta presupune că Rusia nu va mai ocupa Crimeea). Rusia va perturba sau bloca livrarea mărfurilor prin Marea Azov (…).

Și, desigur, Rusia va bloca rutele maritime spre și dinspre Odesa. Aceasta înseamnă că eforturile principale ar trebui concentrate pe eliberarea Crimeii. Este necesar, cel puțin, ca Forțele Armate ruse să nu mai poată acționa. Flota Mării Negre să nu mai fie în Crimeea. Forțele Aeriene ruse să nu poată rămâne acolo. Să nu poată lansa drone de acolo.”

Sacrificarea Donbasului. „Lăsați rușii să se sinucidă în est”

Pentru a obține sprijinul internațional pentru o acțiune în Crimeea, Hodges recomandă conducerii militare și politice a Ucrainei să anunțe că acesta este cel mai important obiectiv.
  
”Aș recomanda Statului Major General și guvernului de la Kiev să clarifice că scopul este Crimeea.Și  Donbasul este important. Lăsați rușii să continue să se sinucidă în Donbas, în timp ce ucrainenii își adună forțe pentru a elibera Crimeea. Și să ne concentrăm asupra a ceea ce este nevoie pentru a ajunge acolo.”

De asemenea, generalul Hodges consideră că liderii militari ucraineni, dar și politici trebuie să explice mai bine care sunt scopurile lor operaționale, deoarece cererile concrete de sprijin cu anumite armamente mai degrabă, nasc întrebări și respingeri dacă nu sunt însoțite de explicații privind intențiile de acțiune.

”Problema este că se pierde timp discutând despre anumite platforme de arme, nu despre capabilități. Dacă vorbești despre anumite platforme, faci mai ușor ca opoziția [din SUA] să spună: „Va dura mai mult, nu ai nevoie de ea”. Deci, să vorbim despre capabilitățile armelor. Și există multe lucruri diferite care au capabilități similare. (…).

Ben Hodges: HIMARS ar trebui folosite pentru a tăia podul de uscat ce leagă Crimeea de teritoriile ocupate

”Ceea ce contează este efectul pe care vrei să-l ai. În termeni simpli, trebuie să decideți ce capabilități (nu sisteme, ci capabilități!) sunt necesare pentru a izola Crimeea, astfel încât rușii să nu poată restaura Podul Kerci sau așa-numitul pod de uscat de la Mariupol prin Melitopol până în Crimeea. Îl poți tăia distrugând poduri, căi de transport. (…) Forțele, pe care Ucraina le pregătește acum, nu ar trebui aruncate în mijlocul bătăliei pentru Bakhmut, ci în mod rezonabil trimise în direcția Melitopol și Mariupol pentru a tăia podul de uscat. Și apoi puteți trage cu mai multe HIMARS și puteți începe să loviți Sevastopolul, Dzhankoy, Saky, toate aceste locuri.”

”Atunci va fi aproape imposibil ca rușii să rămână acolo. Deci Ucraina poate câștiga. Donbasul se va întoarce mai târziu. S-ar putea întâmpla încă din această vară. Dar trebuie să decidem de ce Crimeea este un factor decisiv. Nu este vorba doar de suveranitate, simbolism sau emoții.

Acest lucru trebuie făcut cu inima rece. Dacă Crimeea nu se întoarce, nu va exista nicio investiție occidentală, nu va exista „Planul Marshall”. Nimeni nu va investi bani dacă înțelege că Rusia poate ataca din nou peste doi sau trei ani. Mariupolul, Berdianskul nu vor fi niciodată porturi maritime, pentru că Rusia va bloca Marea Azov.”

Hodges consideră că Pentagonul trebuie să facă unele ajustări privind modul în care se poate asigura succesul militar al Ucrainei.

”Mi se pare că Pentagonul face o greșeală insistând, spun ei, să le dea ucrainenilor cutare sau cutare armă pentru a-i împinge pe ruși înapoi. Nu trebuie să-i împingi înapoi. Ei înșiși se vor îndepărta de îndată ce vor pierde Crimeea. Acesta este Clausewitz, acesta este Sun Tzu, aceasta este artă operațională. Iar Statul Major ucrainean știe asta. Trebuie să forțăm Pentagonul să gândească nu într-un mod liniar, ci în contextul unei astfel de arte operaționale.

Ce ar presupune operația de eliberare a Crimeii?

Referindu-se la eventuala operație de eliberare a Crimeii, Hodges consideră că armele de înaltă precizie vor fi decisive, dar înainte de asta Occidentul trebuie să plece de la premisa că Crimeea trebuie să aparțină Ucrainei.

”În primul rând, Occidentul trebuie să fie de acord că Crimeea este un moment definitoriu în război. Și că ar trebui eliberată. Acesta nu ar trebui să fie subiect de negociere. Adică, aceasta înseamnă că Franța, Germania, Marea Britanie, Statele Unite și alte țări nu ar trebui să facă presiuni asupra Kievului, spun ei, să lase Crimeea în seama rușilor de dragul păcii. Aceasta este o catastrofă!”

”Crede-mă, Ucraina nu se va putea recupera dacă lumea știe că Rusia va efectua un nou atac în doi sau trei ani. Investitorii vor ști ce au de pierdut aici, deoarece Rusia va începe să atace din nou. Prin urmare, Kievul trebuie să fie ferm pentru a-i convinge pe aliați că Crimeea este momentul decisiv.”

”În al doilea rând, trebuie să restabilim economia. Fără asta vom avea probleme. De aceea, în acest an, Statele Unite trebuie să ofere tot ceea ce este necesar pentru a face acest lucru. Acestea sunt exact capabilitățile de rază lungă despre care vorbesc. ”Dacă ați avea deja (rachete) ATACMS, ați fi gata să atingeți Sevastopolul chiar acum. In mod regulat. Dar nu vorbim doar despre ATACMS. Vorbim despre cum să facem Crimeea imposibilă pentru prezența armatei ruse. Atât de mult încât să iasă de acolo.”

”Aici merită să ne gândim în contextul fazelor operațiunii, astfel încât în ​​următoarele două-trei luni rușii să nu poată reface podul Kerci. (Trebuie distruse) și podurile din Melitopol și alte poduri de-a lungul drumului... ca să nu se poată mișca rușii. Începeți să izolați Crimeea. Dacă te miști de la Mariupol prin Berdyansk sau Melitopol, peste tot sunt poduri. Începeți să atingeți acele ținte. Și amintiți-vă că precizia poate câștiga asupra numerelor.”

Numărul infanteriei - singurul mare avantaj al Rusiei pentru a sparge apărarea Ucrainei

”Singurul avantaj al rușilor este numărul infanteriei lor și disponibilitatea de a trimite cât mai mulți dintre ei pentru a sparge apărarea. Nu le pasă câți oameni pierd. Cei mai mulți dintre ei au fost trimiși aici din Tuva, Buriatia și nu de la Moscova. Întrebarea este cum să neutralizezi acest avantaj. Doar precizie. Lovituri precise asupra punctelor de comandă, a depozitelor de muniție de artilerie și a rutelor de transport. Prin urmare, nu ar trebui să vorbim despre niște mijloace individuale, ci despre posibilități. Adică arme de precizie cu rază lungă.”

La întrebarea directă de ce crede că eliberarea Crimeii va pune capăt războiului, Rusia având rachete care vor ajunge în Ucraina de la o distanță de câteva mii de kilometri, Hodges consideră că pierderea Crimeii va duce la schimbări fundamentale în Rusia, care vor avantaja Ucraina.

”Luarea Crimeei nu va face rachetele să dispară. Dar se vor întâmpla două lucruri importante.

În primul rând, pierderea Crimeii va duce la schimbări fundamentale în partea rusă. Chiar și acum există un mare conflict între Prigojin, Șoigu, Kadîrov. Băieții ăștia se urăsc unii pe alții. Consider că Statul Major rus speră că Prigojin va pierde și oamenii lor vor câștiga. Deci, imaginați-vă care va fi rezultatul pierderii Crimeii, la ce va duce de partea lor.

În al doilea rând, stocurile lor de arme de precizie sunt limitate. Acum, la propriu, sunt nevoiți să demonteze mașinile de spălat și să facă rachete din ele. În acest context, pierderea Crimeei va îngreuna sprijinirea Rusiei de către China și Iran. Acest lucru va amplifica efectul pe lângă faptul că Rusia își va împinge trupele înapoi, nu va putea să folosească flota Mării Negre sau să lanseze drone iraniene din Crimeea.

Desigur, Rusia va avea în continuare rachete cu rază lungă. Dar cred că vor avea probleme interne. După pierderea Crimeii, ei vor avea mai puțin entuziasm pentru Donețk și Lugansk, de exemplu. Acesta va fi un rezultat strategic. Prin urmare, spun că Crimeea este un moment decisiv. Adică, dacă Ucraina eliberează complet regiunile Donețk și Lugansk, va fi bine, dar nu va fi încă o victorie.”

Temerile Occidentului privind atât insecuritatea arsenalului nuclear rus în ipoteza prăbușirii Rusiei, cât și amenințările nucleare ale Rusiei, duc la o indecizie a Occidentului în ceea ce privește atitudinea față de Rusia, consideră Hodges.

Să punem capăt terorii nucleare la care apelează în permanență Rusia

”Trebuie să decidem ce să facem cu acest tip de frică. Alternativa este să lăsăm Rusia să ne șantajeze cu arme nucleare și să facă ce vrea. Despre asta vorbim. 

Nu-mi spune că crezi în valorile occidentale dacă nu ești pregătit să le aperi. Și nu este vorba despre tine, ci despre Paris, Londra și altele asemenea.

Chiar dacă Rusia are mii de arme nucleare, nu cred că le folosesc. Nu le va oferi niciun avantaj pe câmpul de luptă. Întregul arsenal nuclear le este benefic atâta timp cât nu îl folosesc. Pentru că ne este frică de asta. Și, în opinia mea, Rusia va trebui să facă față unor consecințe dezastruoase dacă își folosește arsenalul. Cred că rușii știu despre asta.

Trebuie să spunem tuturor celor din jurul lui Putin, tuturor elitelor: „TU, TU, TU, TU, TU... veți fi spânzurați cu toții pentru crime de război de îndată ce Tribunalul Internațional va fi în funcțiune. Dacă îl împingeți pe Putin pentru a folosi arme nucleare, vei fi tras la răspundere”. Trebuie să vorbim despre asta. Public.”


 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău