S-a stins din viață scriitorul Gheorghe Ciocoi

  • 09 Ianuarie 2023 12:43
S-a stins din viață scriitorul Gheorghe Ciocoi

Scriitorul Gheorghe Ciocoi, Maestru Emerit al Artei, deținător al ordinului „Gloria Muncii”, s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani, informează MOLDPRES.

Vestea tristă a fost anunțată de către Uniunea Scriitorilor din Moldova, scrie sursa citată.

S-a născut la 4 august 1942 în satul Cepeleuți, județul Hotin, în prezent raionul Ocnița. În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost colaborator, șef de secție la ziarul „Moldova socialistă", secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova, redactor-șef adjunct al săptămânalului „Viața satului", unde a semnat cele 59 de „Caiete de cultură" ‒ profiluri artistice sub formă de eseu, consacrate unor personalități artistice marcante: G. Bacovia, L. Blaga, M. Eminescu, T. Arghezi, G. Enescu, C. Brâncuși, V. Cupcea, M. Bieșu, E. Doga, N. Stănescu ș.a.

A activat în calitate de scenarist la studioul „Telefilm-Chișinău". Gheorghe Ciocoi a fost preocupat în special de creația lui Mihai Eminescu și Constantin Stamati, evocându-le creația în mai multe cicluri.

A debutat editorial cu placheta „Constelația dragostei” (1970), urmată de  volumele „Amforă”, „Razele pâinii”, „Arborii îndrăgostiți”, „Suită bulgară”, „Cerul de la Cepeleuți”, „Izvoarele lui august”, „Peisaje în suflet”, „Steaua lui Eminescu” ș.a. A semnat și cărți pentru copii, precum și volumul de eseuri „Ferestrele pământului”. Gheorghe Ciocoi a tradus din creația mai multor scriitori ai lumii. A contribuit la fondarea Casei-muzeu „Constantin Stamati" din satul Ocnița, raionul omonim. 

În 1992 lui Gheorghe Ciocoi i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit al Artei”, în 1999 a fost decorat cu medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2012 – cu ordinul „Gloria Muncii”.

Scriitorul s-a stins din viață la 7 ianuarie și va fi înmormântat mâine, 10 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău