S-a stins din viață artistul plastic Ghenadie Tâciuc

  • 21 Ianuarie 15:26
S-a stins din viață artistul plastic Ghenadie Tâciuc

Artistul plastic Ghenadie Tâciuc, expert în pictura bisericească, deținător al titlului onorific ”Maestru în Artă”, autor al icoanelor de la Catedrala ”Nașterea Domnului” din Chișinău, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 63 de ani, relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, anunțul a fost făcut public pe rețelele de socializare de către artistul Plastic Victoria Rocaciuc. ”Cândva, prin anii 2000, când începeam cariera expozițională, acei care nu cunoșteau creația mea de atunci, când aflau că sunt eleva lui Ghenadie Tâciuc, îndata îmi propuneau o expoziție personală... De alte recomandări, chiar de imagini ale tablourilor mele nu era nevoie!... Iar ca să crești profesional, era destul pur și simplu să urmărești lucrările sale în expoziții și concursuri... Azi a plecat... Odihnă veșnică, drag maestru Ghenadie Tâciuc! Multe amintiri frumoase! Mă mândresc că am avut așa un profesor! Trist ... Lumină lină...” a scris pe contul său de facebook Victoria Rocaciuc.

Într-un necrolog, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova își exprimă profundul regret față de trecerea în neființă a artistului plastic, membru titular al UAP, Ghenadie Tâciuc, expert în pictura bisericească, deținător al titlului onorific ”Maestru în Artă”, autor al icoanelor din Catedrala ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

Ghenadie Tâciuc s-a născut la 3 august 1958 în satul Bravicea, raionul Călărași. Este absolvent al Liceului Academic de Arte Plastice Igor Vieru (prima promoție), clasa profesorului Igor Vieru și al Academiei de Arte din Tallinn, Estonia. În 2011 a obținut Marele Premiu la Saloanele Moldovei, pentru lucrarea ”Compoziție II” (ulei pe pânză), acordat de Ministerul Culturii al R. Moldova.

S-a lansat în spațiul cultural artistic în cadrul expoziției ”Tineretul țării în anul 1986”. Activitatea de creație a fost îmbinată cu cea didactică la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, printre discipoli săi fiind Valeriu Jabinschi, Victoria Rocaciuc ș.a.

 ”Viziunea plastică promovată de artist reprezintă o sinteză între tradițiile iconografiei bizantine, stilizările moderne și simbolism, manifestând o atitudine sensibilă față de soliditatea și morfologia formei ancorate în sensuri filosofice și metaforice. Opera artistului Ghenadie Tâciuc se află în numeroase colecții publice și particulare. Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova exprimă condoleanțe familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut”, se mai menționează în necrologul semnat de UAP.

Funeraliile regretatului artist Ghenadie Tâciuc vor avea loc luni, 24 ianuarie, începând cu ora 10.00, la cimitirul din satul Bravicea, raionul Călărași.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,27
Ploaie ușoară
Umiditate:84 %
Vint:3,13 m/s
Wed
11
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău