Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul, proiect

  • 21 Ianuarie 15:38
Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul, proiect

Mai multe monumente istorice, parte a patrimoniului cultural al Republicii Moldova au fost sau vor fi reconstituite în cadrul proiectului „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Printre acestea, Complexul muzeal de la Hâncești, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni și Clădirea Fostei Sinagogi cu Azil din Chișinău.

La o conferință de presă la IPN, Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a precizat că proiectul a fost lansat în 2013, când au fost printate pliante cu genericul: „Să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul”. Tot în acel an, s-a montat un spot despre ruinele celor trei bijuterii arhitecturale.

Lucrurile la obiectivele menționate au evoluat pozitiv, spune Ion Ștefăniță. În cazul Complexului muzeal de la Hâncești, în 2013, după ce a fost publicat filmulețul cu ruinele conacului, în scurt timp a fost lansat un proiect datorită căruia la momentul actual complexul este o destinație turistică. La Căușeni, partenerii de dezvoltare, în 2016, au încheiat cu Centrul de arheologie un contract de 680 de mii de dolari. În prezent, la biserica „Adormirea Maicii Domnului” este implementat un proiect de consolidare a picturilor murale și se fac lucrări de drenaj. Iar la Chișinău, comunitatea evreiască a elaborat documentația de proiect, au fost antrenată o echipă arhitecți și, în scurt, vor începe lucrările pe șantier.

Mecanismul de protejare, conservare și valorificare a patrimoniului din Republica Moldova trebuie să funcționeze, chiar dacă probleme mai sunt, spune Ion Ștefăniță. E bine că s-au înmulțit proiectele de coordonare, avizare în cadrul Consiliului național al monumentelor istorice din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. „Trebuie să continuam în același ritm, chiar dacă suntem în situație de pandemie, când prioritățile statului par a fi sănătatea, educația. Noi nu trebuie să ne oprim, ci să luăm în continuare atitudine responsabilă față de tot ce înseamnă patrimoniu cultural istoric”, a spus Ion Ștefăniță.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, începând cu ianuarie 2010 și până în martie 2010,  a evaluat nucleul istoric al orașului Chișinău, după care a fost prezentat un prim raport al situației reale din nucleul istoric al orașului. Mai multe detalii pe aceste evaluări se regăsesc în „Cartea neagră a patrimoniului cult a municipiului Chișinău”. După aceasta, Agenția și-a fixat ca scop să vadă care este situația reală în țară, fiind lansată evaluarea tuturor obiectivelor protejate din Republica Moldova. Procesul a început în aprilie 2010, cu nordul Moldovei, și s-a încheiat în 2014, la sud, a precizat directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Leonid Smolnițchi, specialist principal la AIRM, a remarcat că pandemia va trece, oamenii vor reveni la viața lor firească. Trebuie să se înțeleagă acest lucru. Monumentele nu trebuie date uitării, pentru că timpul ratat  poate ruina în așa măsură patrimoniul cultural încât nu va mai fi ce restaura.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,37 m/s
Fri
10
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Tue
3

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău