Să profităm de zăpadă cât mai putem. S-ar putea să fim printre ultimii care se mai bucură de ea
-
16 Ianuarie 2017 10:25
Te-ai saturat deja de zapada? Afla ca iernile in care va ninge vor deveni o raritate in zonele joase, in anii urmatori, asa ca bucura-te cat mai poti de fulgii de nea!
Elvetienii au constatat pe pielea lor ce inseamna lipsa zapezii. Luna decembrie a lui 2016 a fost cea mai saraca in precipitatii din ultimii 150 de ani.
Turistii care luau cu asalt partiile au fost nevoiti anul acesta sa se multumeasca cu zapada artificiala sau sa mearga mai sus, spre varfurile montane, in conditiile in care chiar si la altitudinea de 2.500 de metri nu a nins aproape deloc, scrie Ziare.com.
Partiile din Alpi au inceput de cativa ani sa se confrunte cu lipsa zapezii naturale, fie ca vorbim despre Elvetia, Austria, Franta sau Italia, unde exista statiuni de schi renumite.
In unele zone afacerile au scazut si cu 25% de Sarbatori, arata The Local, din cauza lipsei zapezii, insa ninsorile de la inceputul noului an le mai dau hotelierilor o speranta de redresare.
Cel mai grav afectati sunt operatorii partiilor, iar unii dintre ei au fost chiar nevoiti sa inchida.
In orice caz, expertii sunt de parere ca zapada va iesi usor din peisaj in anii urmatori.
"Nu ne putem astepta ca lucrurile sa fie la fel ca acum si peste 50 de ani", sustine Reto Knutti, profesor la Institutul tehnologic pentru atmosfera si studii climatice al Federatiei Elvetiene, care estimeaza ca pana la finalul acestui secol va ninge doar la altitudini cu pana la 700 de metri mai mari decat in prezent, iar pamantul va fi acoperit de zapada cu pana la opt saptamani mai putin, in timpul iernii.
"In zonele aflate sub pragul de 3.000 de metri altitudine doar va ploua, cel mai frecvent", sustine elvetianul. Cel mai inalt varf din Romania are putin peste 2.500 (Vf.Moldoveanu).
Deja sezonul zapezii incepe cu 12 zile mai tarziu si tine cu 26 de zile mai putin decat in 1970, afirma si profesorul Martine Rebetez, de la Universitatea Neuchatel, care a studiat datele inregistrate de 11 statii meteo din Alpi in ultimii 40 de ani.
In ritmul acesta, ninsorile abundente prinse de prichindeii de astazi nu vor mai fi cunoscute si de copiii lor, care vor mai vedea zapada doar in varf de munte, poate nici macar in Romania, si iarna vor iesi din casa cu umbrela.