S-a încheiat prima fază a lucrărilor de conservare și restaurare a Circului din Chișinău
-
23 Mai 2024 17:02
După mai bine de un an de lucru, cupola Circului de Stat din Chișinău a fost complet restaurată și acum este iluminată în mod artistic pe timp de noapte. Fațada vitrificată a clădirii principale a fost înlocuită. Lucrările au făcut parte din prima fază de restaurare și conservare a clădirii, rezultatele căreia au fost anunțate la o conferință de presă, transmite IPN.
Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 2,2 milioane de euro care au acoperit costurile pentru o expertizată tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrările de reparație și conservare a clădirii Circului în prima etapă.
Managerul de proiect în cadrul Programului „Măsuri de Promovare a Încrederii” și inginer-șef al primei etape a lucrărilor de conservare, Andrei Vasilachi, a menționat că în anul 2019-2020 a fost realizată expertiza tehnică care s-a axat pe toate elementele structurii de rezistență și pe rețelele tehnico-inginerești care există în clădire și elementele arhitecturale. În urma expertizei, s-a ajuns la concluzia că edificiul poate fi readus în circuitul public cu o serie de intervenții, nefiind unele foarte semnificative. După aceasta s-a trecut la elaborarea proiectului de execuție a lucrărilor.
În prima fază, supranumită conservare, au fost distribuite activitățile pentru restabilirea învelitorii acoperișului și a stratului acestuia de care s-a ocupat o companie de construcție. La fel, au fost întreprinse lucrările de schimbare a fațadelor vitrificate. Cupola a fost restabilită și acum este iluminată în mod artistic pe timp de noapte, evidențiind astfel valoarea arhitecturală a clădirii, a spus inginerul-șef.
Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a subliniat că progresele realizate până în prezent au fost posibile datorită sprijinului generos oferit de Uniunea Europeană, care a facilitat implementarea lucrărilor. Daniela Gasparikova a evidențiat eforturile susținute ale echipei de proiectare și a echipei PNUD, exprimându-și speranța că acest parteneriat va continua și locuitorii Republici Moldova vor avea oportunitatea să se bucure de activitatea Circului.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că este o realizare excepțională care îmbină cultura cu patrimoniul istoric și consolidarea comunității, edificiul Circului fiind nu doar o carte de vizită, ci și o amintire vie din copilărie pentru mulți cetățeni moldoveni. Diplomatul a remarcat că aceste lucrări sunt menite să protejeze edificiul de condițiile meteorologice nefavorabile și degradarea ulterioară, precizând că este doar o primă etapă de restaurare din multe altele care urmează a fi realizate pentru a da o nouă viață acestui monument istoric.
„Astăzi sărbătorim încheierea primei faze, a fost o investiție importantă de peste două milioane de euro. Și e nevoie de bani în continuare, dar cred că reușim să ne mobilizăm, să găsim resursele pentru ca să ducem la bun sfârșit acest proiect, pentru că cu toții ne dorim să îl salvăm, să nu vedem degradarea unui obiect frumos care poate aduce multă bucurie și care poate înfrumuseța Chișinăul în continuare”, a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Circul din Chișinău a fost construit în anul 1981. Din luna mai 2022, clădirea a fost inclusă în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.