S-a încheiat o nouă ediție de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău (FOTO)

  • 12 Octombrie 2021 10:55
S-a încheiat o nouă ediție de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău (FOTO)

O nouă ediție de succes a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, eveniment cinematografic de tradiție, ajuns la al șaptelea an, s-a încheiat duminică seară, dar trei dintre filme își vor continua în perioada următoare traseul prin alte cinci orașe din Republica Moldova.

Timp de patru zile, în perioada 7-10 octombrie, spectatorii din Chișinău au putut vedea un număr record de filme românești - noi, dar și clasice: 13 lungmetraje, proiectate la Cinema Odeon, și 17 scurtmetraje, prezentate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

În ciuda restricțiilor determinate de pandemie, sute de spectatori cinefili au asistat la fiecare dintre cele mai căutate proiecții. Printre ele s-au numărat proiecțiile unor filme noi precum „Berliner” (2020), de Marian Crișan, „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huțuleac, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghițescu, sau „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, dar și ale unor filme clasice precum „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, sau „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu.

Publicul i-a putut cunoaște și intra în dialog, în cadrul unor lungi sesiuni de întrebări și răspunsuri, cu mai mulți invitați: regizorii Marian Crișan, Andrei Huțuleac și Ruxandra Ghițescu și actorii Ion Sapdaru, căruia i-a fost dedicată secțiunea Focus, Ovidiu Crișan, Marina Palii și Bogdan Farcaș.

„Prezența impresionantă a publicului și reacțiile pozitive primite ne-au dovedit că putem să recuperăm ceea ce pandemia aproape ne-a făcut să pierdem: plăcerea de a vedea filme pe marele ecran, alături de alte sute de oameni, și de a trăi împreună cele mai diverse emoții pe care cinematografia ni le poate transmite”, spun organizatorii.

Trei dintre filmele din program – comediile „Berliner” (2020), de Marian Crișan, și „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huțuleac, și „Angela merge mai departe” (1966), de Lucian Bratu, care o are în rolul principal pe Margareta Pâslaru, vor putea fi văzute în perioada următoare în alte cinci orașe: Nisporeni (13-14 octombrie), Călărași (16-17 octombrie), Bălți (23-24 octombrie), Cahul (30-31 octombrie) și Soroca (6-7 noiembrie). Proiecțiile vor fi cu intrare liberă.

Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producție Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan.

Evenimentul este sprijinit de: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaștilor din România.

Partenerii sunt Arhiva Națională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la București, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Betty Ice Chișinău, BCR Chișinău, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette, Print Caro.

Parteneri media: Jurnal TV, TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Noroc TV, Radio Chișinău, Radio Noroc, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Gazeta de Chișinău, Ziarul Național, Deschide.md, Thewoman.md, Unimedia, Ea.md, Moldpres, Observatorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,13
Cer fragmentat
Umiditate:88 %
Vint:0,45 m/s
Wed
-1
Thu
-0
Fri
1
Sat
0
Sun
4

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău