S-a încheiat exercițiul militar moldo-american „Dragon Pioneer 2016”

  • 19 Mai 2016 19:07
S-a încheiat exercițiul militar moldo-american „Dragon Pioneer 2016”

Exercițiul militar moldo-american „Dragon Pioneer 2016”, desfășurat în premieră, în Republica Moldova, s-a încheiat joi, 19 mai, cu o ceremonie la Batalionul de Geniu din localitatea Negrești, raionul Strășeni.

Timp de 17 zile militari ai Armatei Naționale a Republicii Moldova și ai Statelor Unite au făcut schimb de experiență privind instruirea comună a subunităților de geniu și creșterea nivelului de interoperabilitate dintre cele două armate.

Militarii moldoveni au fost instruiți în vederea executării acțiunilor de cercetare de geniu, de trecere peste obstacole, amenajare a trecerii unui curs de apă, de executare a lucrărilor de distrugere, supraviețuire, de asigurare logistică în condiții de câmp cu acordarea ajutorului medical și evacuarea răniților.

Ministrul apărării Anatol Șalaru a menționat la ceremonia de încheiere a exercițiilor că acestea trebuie să continue, pentru a întări interoperabilitatea dintre cele două armate și constituie o bună oportunitate pentru geniștii Armatei Naționale de perfecționare profesională în conformitate cu practicile internaționale.

„Dragon Pioneer 2016” a arătat că Statele Unite sunt nu doar un partener strategic al Republicii Moldova ci și un partener care ne susține în procesul de modernizare și reformare a Armatei Naționale, dar și că efectivele celor două armate sunt perfect interoperabile din toate punctele de vedere. Vă mulțumesc și vă mai așteptăm, a declarat Anatol Șalaru .

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit a apreciat deschiderea de care au dat dovadă autoritățile moldovenești, menționând că schimbul de experiență dintre cele două armate va duce la salvarea de vieți omenești și păstrarea securității în regiune.

Apreciez deschiderea dar și eforturile și sacrificiile pe care le faceți pentru a ține în siguranță țările din regiune. Este prima experiență de acest fel în care învățăm unul de la altul și creștem înțelegerea noastră reciprocă, care în cele din urmă duc la întărirea parteneriatului nostru pentru pace”, a declarat James Pettit.

Prezent la eveniment președintele Nicolae Timofti a îndemnat conducerea Ministerului Apărării să fortifice capacitățile de luptă ale Armatei Naționale cu sprijinul Statelor Unite și NATO, pentru a face față pericolelor tot mai proeminente cu care se confruntă Republica Moldova.

Menținerea capacității de luptă trebuie să rămână o prioritate pentru Armata Națională. Este necesar de a profita la maxim de experiența partenerilor noștri americani în procesul de consolidare a capacității de apărare a statului. Au încercat anumite forțe politice să denatureze mesajul acestor exerciții. Tot ce s-a petrecut a avut scopul de a pregăti militarii pentru a salva vieți omenești, dar nu de a distruge și omorî, cum intenționează să facă alții pe teritoriul nostru. Sunt convins că colaborarea cu militarii SUA va continua mulți ani înainte”, a declarat Nicolae Timofti.

La aplicații au fost antrenați 198 de militari ai Regimentului 2 Cavalerie al SUA și 165 de militari din Batalionul Geniu, Batalionul 22 de menținere a păcii, precum și din brigăzile 1, 2 și 3 ale Armatei Naționale.

În cadrul exercițiului militarii americani au reconstruit și o porțiune de 1,6 kilometri de drum de acces spre mănăstirea Țigănești din raionul Strășeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău