SA Gemeni a depus o cerere de recuzare a doi judecători ai CSJ

  • 07 Noiembrie 2020 11:30
SA Gemeni a depus o cerere de recuzare a doi judecători ai CSJ

În debutul ședinței de ieri de la Curtea Supremă de Justiție /CSJ/, în cadrul căreia urma să fie examinată cererea de revizuire depusă de agentul guvernamental la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în dosarul Gemeni SA, reprezentatul legal al SA Gemeni a cerut recuzarea a doi judecători, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, reprezentantul SA Gemeni a menționat în cererea de recuzare că ambii judecători au pronunțat Încheierea CSJ din 20 iulie 2005, care a servit drept temei pentru constatarea ulterioară de către CEDO a încălcării drepturilor unor acționari ai SA Gemeni și reprezintă obiect de revizuire în cauza examinată acum de CSJ.

„Judecătorii nu vor putea examina obiectiv și independent cererile de revizuire din prezenta cauză, în contextul în care au participat direct la pronunțarea obiectului revizuirii și sunt supuse unei presiuni publice și politice considerabile pentru „a-și remedia greșeala cauzată prin pronunțarea Încheierii CSJ din 20 iulie 2005”, se spune în cererea de recuzare.

Anterior, presa a scris că, de facto, prin această cerere de revizuire, statul Republica Moldova cere lichidarea societății pe acțiuni Gemeni; separarea unei porțiuni a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafața comercială totală și transmiterea acesteia unui grup de patru persoane fizice, actuali acționari minoritari ai Gemeni S.A.; prin solicitarea lichidării, cere deposedarea celorlalți 480 de acționari ai societății pe acțiuni Gemeni de acțiunile lor.

Unele instituții media notau anterior că, în loc să plătească peste 2 mln de euro grupului de patru acționari, așa cum reiese din decizia CEDO din februarie 2020, statul încearcă acum să exproprieze ceilalți acționari, în speranța că astfel va fi absolvit de plata sumei menționate. Potrivit acelorași surse, însă o nedreptate cauzată actualilor acționari majoritari ar putea să coste statul în perspectivă 100 mln de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău