S-a decis: În România școlile nu se vor mai deschide în acest an de învățământ

  • 27 Aprilie 2020 14:35
S-a decis: În România școlile nu se vor mai deschide în acest an de învățământ

Președintele România Klaus Iohannis a anunțat, luni, că școlile nu se vor mai deschide în acest an de învățământ.

"S-a decis astăzi ca, pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Nu se va întoarce elevul, studentul fizic la cursuri", a spus șeful statului, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni, după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban, cu mai mulți miniști și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„- Faptul ca elevii s-ar duce la scoala ar implica doua riscuri mari. Exista riscul major ca elevul sa duca boala la scoala si de la scoala acasa. Am dorim sa stim si ce fac alte tari. Deja sunt o serie de tari din UE care nu mai doresc sa redeschida scolile. Am dorit sa aflam acolo unde s-au deschis scolile. Avem un exemplu din Franta. Experimentul nu a decurs foarte bine. Zeci de elevi au fost testati pozitiv.

- S-a decis ca in acest an scolar sa nu se deschida scolile. Nu se va mai intoarce elevul fizic la cursuri. Anul scolar. se va inchieia pe 12 iunie. Elevii vor avea mediile incheiate cu notele pe care le au acum. In cazuri exceptionale se mai poate face o evaluare. Scolile se vor redeschide in septembrie cand incepe noul an scolar.

- Elevii din clasele terminale vor putea reveni la scoala dupa 2 iunie pentru a se pregati pentru examenele nationale. Normele de distantare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi intr-o sala de clasa. Examenele nationale se vor organiza asa cum au fost ele planificate, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte de distantare. Se vor face dezinfectii regulate, se va masura temperatura.

- Nu se deschid scolile, universitatile. Se continua invatamantul ala distanta. Anul scolar se va incheia cu mediile incheiate. Evitam riscuri majore. Gnaditi-va ca nu ar fi posibil in scoli sa se respecte distantarea intre elevi. S-a renuntat la ideea redeschiderii scolii. O a doua tema se refera la persoanele peste 65 de ani care pot iesi la anumite ore. Avand in vedere ca vremea se incalzeste incepand de azi tot prin oug se va schimba acest interval. Vor avea la dispozitie 2 interlave dimineata 7-11 si seara de la 19 pana la 22 cand vor putea sa iasa din casa”, a mai spus președintele.



El a informat că anul școlar se va încheia pe 12 iunie, AGERPRES. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău