S-a dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din Chișinău

  • 31 Mai 2021 12:37
S-a dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din Chișinău

Primăria municipiului Chișinău și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) au dat startul lucrărilor de construcție a primei parcări automatizate din centrul capitalei. Este vorba de o parcare mutlietajată, automatizată, de tip ascensor, cu patru niveluri, cu 40 de locuri de parcare. Potrivit agentului economic, construcția începe astăzi, iar până la ziua orașului parcarea va fi dată în exploatare, la un preț accesibil, transmite IPN.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a declarat că implementarea proiectului a întâmpinat dificultăți birocratice, însă la momentul actual actele sunt în regulă. Potrivit lui, agentul economic urmează să implementeze prima parcare mutietajată de tip modular. „Parcările sunt un subiect-prioritate pentru Primăria Chișinău. Acum suntem în proces de definitivare a Studiului de oportunitate de parcări în municipiu. Avem parteneri și din România. În paralel, facem Studiul calitativ și cantitativ pe partea de eventuale costuri, taxe. În acest an vom crea mai multe parcări, începând cu „La izvor”, o parcare de aproximativ 500 de locuri”, a spus edilul.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a salutat inițiativa, în contextul în care blocul de studii nr.2 de pe strada 31 August 1989 avea probleme cu parcările în zonă pentru profesori, studenți și vizitatori. „Investitorii au venit cu un concept inovativ, interesant pentru Republica Moldova. Nu este ceva nou, există în cele mai mari capitale ale lumii astfel de parcări automatizate, parcări care vor servi un exemplu pentru studenții noștri să elaboreze diverse aplicații mobile sau să încercăm să extindem conceptul de smart în această parcare”, a spus rectorul.

Viorel Bostan a adăugat că proiectul e o oportunitate pentru studenții UTM și cadrele didactice de a extinde tehnologiile inovatoare, iar conceptul poate fi extins în mai multe zone ale orașului. Rectorul a precizat că investitorul e unul privat, iar UTM oferă doar teritoriul în locațiune. „Investitorul implementează parcarea, el o exploatează, iar noi si vom veni cu diverse contribuții la nivel de tehnologii”, a completat Viorel Bostan.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău