RZECZPOSPOLITA | Donald Trump incendiază Orientul Mijlociu

  • 08 Decembrie 2017 10:51
RZECZPOSPOLITA | Donald Trump incendiază Orientul Mijlociu

Donald Trump a anunțat că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, cu toate că ambasada SUA va fi mutată abia peste câțiva ani.

Aceasta este o decizie periculoasă, chiar o greșeală gravă, scrie RZECZPOSPOLITA.

De 70 de ani președinții SUA au considerat în mod consecvent că statutul orașului sfânt va fi o încununare a procesului de pace și nu o încărcătură explozibilă, care va arunca în aer negocierile dintre israelieni și palestinieni. Trump a considerat însă că cea mai importantă este politica internă: recâștigarea simpatiei electoratului dur din provinciile americane și repararea sondajelor catastrofale. Soarta Orientului Mijlociu trece în acest calcul pe un plan mai îndepărtat.

Și într-adevăr, inițiativa președintelui, în afară de Israel, a fost primită pozitiv numai de cercurile conservatoare evanghelice și evreiești din America. În schimb, ea a fost primită cu mare îngrijorare și chiar furie nu numai de palestinieni, dar și de aliații de până acum ai SUA în această regiune: Arabia Saudită, Turcia și Iordania. Problema Ierusalimului s-a adăugat pe lista lungă a punctelor, care – de la climă și comerț liber după acordul privind oprirea planului nuclear al Iranului – divizează America și Europa.

Exceptând Israelul, americanii au acționat deja mai înainte din motive interne. George W. Bush a intervenit în Irak din răzbunare pentru atentatele din 11 septembrie; Barack Obama s-a retras din războaiele din Siria și Libia ca răspuns la starea de spirit pacifistă din America. De fiecare dată consecințele au fost catastrofale, iar factura a fost plătită în cea mai mare parte de Europa, situată în vecinătatea Orientului Mijlociu. În cele din urmă, pe continentul nostru, și nu peste ocean, a ajuns în anul 2015 valul de refugiați, destabilizând scena politică în multe țări ale Uniunii. De data aceasta însă, pentru miopia lui Trump poate plăti și America. Coaliția de state construită de președinte, care avea rolul să oprească Iranul, se poate destrăma acum. Noul combustibil poate fi obținut în schimb de grupările teroriste.

Polonia, în parte din motive istorice, este un aliat apropiat al Israelului, dar în problema Ierusalimului nu ar trebui să urmeze exemplul american, pentru că nu este în interesul nimănui.

Comentariu de Jedrzej Bielecki

Traducerea: Maria Stanciu

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău