RZECZPOSPOLITA | Cine va sta între Kiev și Moscova?

  • 21 Februarie 2018 13:20
RZECZPOSPOLITA | Cine va sta între Kiev și Moscova?

Belarus, Suedia și Finlanda își declară dorința de a participa la misiunea de pace în Donbas. Ucraina și Rusia negociază condițiile.

Președintele Belarusului, Aleksander Lukașenko, a propus încă o dată trimiterea soldaților săi în cadrul misiunii de pace în estul Ucrainei. În opinia sa, la misiune ar putea participa chiar 10.000 de militari belaruși, scrie RZECZPOSPOLITA.

„Am spus președinților Poroșenko și Putin să nu creadă că voi fi de partea vreuneia din părți. Voi realiza exclusiv ceea ce va fi convenit între voi, președinții. Dacă veți stabili să stau pe linia frontului în Donbas, voi sta. Dacă va trebui să stau la granița (necontrolată de către Kiev pe porțiunea de graniță ucraineano-rusă – red.), vom lăsa militarii la graniță” – a declarat Lukașenko.

Trimiterea soldaților în Donbas a fost propusă acum câteva zile de șeful diplomației belaruse, Vladimir Makei. A vorbit de acest lucru și șeful Ministerului Apărării din Belarus. Problema constă în faptul că Belarus nu va fi în stare să trimită un număr atât de mare de soldați pregătiți în Donbas.

„Forțele militare belaruse numără circa 45.000 de militari, din care majoritatea sunt soldați recrutați. Potrivit legii, la granița țării pot pleca exclusiv profesioniști. Dacă în această misiune ar participa unitățile speciale ale armatei, MAI și KGB în Donbas, ar putea pleca cel mult 4000 soldați” – spune pentru „Rz” Aleksandr Alesin, cunoscut analist militar belarus. „În acest fel Lukașenko vrea să întărească poziția sa nu numai în interiorul țării, dar și în regiune”, adaugă.Sunt multe semne care arată că președintele belarus, care conduce țara de aproape un sfert de secol, nu întâmplător a ridicat tema misiunii de pace în Donbas imediat după încheierea conferinței de securitate de la Munchen.

Tot acolo ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a declarat că autoritățile de la Stockholm sunt dispuse să participe la soluționarea conflictului din Ucraina. La Munchen și-a exprimat dorința de a participa la misiunea de pace ONU în Donbas și președintele Finlandei, Sauli Niinistö. Spre deosebire de Belarus,  care este legată de Rusia printr-o alianță militară, aceste țări nu fac parte din niciun tratat militar. Un loc într-o astfel de misiune s-ar găsi pentru soldați din multe țări.Săptămâna trecută, analistul ONU Richard Gowan de la Universitatea Columbia a publicat un raport din care reiese că misiunea de pace va fi eficientă dacă în Donbas vor participa cel puțin 20.000 de soldați. Ei trebuie să obțină însă mandat din partea Consiliului de Securitate ONU, iar fără acordul Rusiei acest lucru nu va fi posibil.

„Totul arată că, dacă în general se va ajunge la trimiterea unei misiuni în Donbas, participarea Belarusului la această misiune va fi o condiție necesară pentru Rusia. Putin nu va fi de acord să fie trimiși  acolo numai soldați ai statelor asupra cărora nu are influență. Dintre toți liderii statelor fostei URSS, în Lukașenko are cea mai mare încredere”, spune Alesin.

La Moscova se afirmă că este prea devreme pentru a se vorbi de participanții la misiune. „Rusia nu este de acord cu pierderea controlului asupra graniței ucrainiano-ruse, până când nu vor fi realizate toate celelalte postulate ale „acordurilor de la Minsk”. Kievul consideră cu totul altfel” – spune pentru „Rz” Fiodor Lukianov, președintele influentului Consiliu pentru Politică Externă și Apărare din Moscova. „Teoretic, soldații belaruși ar putea sta la graniță”, recunoaște.Autoritățile ucrainene deocamdată nu iau cuvântul în problema eventualilor participanți la misiunea internațională de pace în Donbas. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a întâlnit de mai multe ori cu Lukașenko, iar în iulie anul trecut chiar a afirmat că relațiile ucraineano-belaruse „se bazează pe parteneriat și încredere”.

„Autoritățile de a la Minsk spun ceva, dar fac cu totul altceva. În anul 2014 în timpul Adunării Generale ONU, Belarus a votat împotriva rezoluției de condamnare a anexării Crimeii” – spune pentru „Rz” Volodimir Ohrizko, fost șef al MAE ucrainean. El spune că până la un acord în problema misiunii ONU în Donbas mai este foarte mult.

Articol de Ruslan Szoszyn

Traducerea: Maria Stanciu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău