RZECZPOSPOLITA | Aleksandr Lukașenko caută aliați

  • 07 Ianuarie 2018 12:20
RZECZPOSPOLITA | Aleksandr Lukașenko caută aliați

Belarus vrea să se deschidă chiar și pentru urmașii locuitorilor fostului Mare Ducat Lituanian.

Comisia externă a Camerei Reprezentanților din Belarus (camera inferioară a parlamentului) a propus guvernului de la Minsk introducerea așa-zisului „certificat de compatriot”. Mediile locale arată că o persoană care posedă un astfel de certificat ar putea, între altele, să intre în Belarus fără viză. Este vorba nu numai de belarușii care au emigrat definitiv din țară, dar ar beneficia de această situație și cei ai căror strămoși au avut vreo legătură cu Belarus, chiar în trecutul îndepărtat.

„Nu trebuie să demonstrezi naționalitatea belarusă. Aici nu este vorba de naționalitate, ci de rădăcini istorice. Republica Belarus a luat naștere relativ nu demult, dar avem o istorie de peste o mie de ani. Locuitorii Marelui Ducat Lituanian s-au definit ca fiind lituanieni, dar lângă ei au locuit și tătari, evrei, polonezi și ruteni” spune pentru „Rz” Valeri Varanețki, președintele comisiei și fost șef adjunct al MAE belarus. „Anul trecut, Belarus a fost vizitată de o delegație a Seimului polonez în frunte cu vicemareșalul Ryszard Terlecki. Deputații polonezi au povestit despre legăturile lor cu diferite localități situate în Belarus. Ei își amintesc de aceste legături și acest lucru este important pentru noi. Belarus este deschisă pentru toți cei care își amintesc de rădăcinile lor”, adaugă.

Dacă inițiativa propusă de parlamentarii belaruși va intra în vigoare, vor beneficia de ea nu doar cei aproape 50.000 de cetățeni polonezi, care declară că sunt de naționalitate belarusă. Vor putea călători fără viză și miile de polonezi ai căror strămoși au locuit pe teritoriile celei de a II-a Republici Polone, aflate astăzi în granițele Belarus.

Mediile belaruse compară „certificatul de compatriot” cu Carta Polonezului (certificatul de polonez), la a cărei introducere autoritățile de la Minsk s-au opus. În anul 2011, parlamentul a adoptat chiar o lege care interzice funcționarilor belaruși și celor în uniformă să posede certificatul de polonez. În vara anului trecut, ambasadorul R. Polone în Belarus, Konrad Pawlik, a spus că în curs de zece ani circa o sută de mii de cetățeni ai Belarus au primit certificatul de polonez, ceea ce reprezenta aproape jumătate din toate documentele eliberate care confirmau apartenența la poporul polonez în statele fostei URSS.

„Varșovia a dorit pur și simplu să-și extindă influențele peste graniță. Este vorba de realizarea anumitor interese în țările în care este eliberat certificatul de polonez” – spune pentru „Rz” un funcționar belarus de rang înalt, care dorește să-și păstreze anonimatul. Nu vrea să spună de realizarea căror scopuri este interesată Polonia, dar subliniază că prin „certificatul de compatriot” Belarus vrea să obțină aliați peste graniță „exclusiv în scopuri culturale și economice”.

„Cei de la Minsk înțeleg că Belarus trebuie să se deschidă spre lumea civilizată. În caz contrar, economia se va prăbuși” – spune pentru „Rz” Aleksander Milinkevici, candidat la funcția de președinte al Belarus în alegerile din anul 2006. „În guvern apar oameni tineri cu instruire occidentală, pe care Lukașenko reușește să-i asculte”, adaugă.

Articol de Ruslan Szoszyn

Traducerea: Maria Stanciu

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău