RZECZPOSPOLITA: Speranțele deșarte ale Crimeei

  • 20 Mai 2014 11:26
RZECZPOSPOLITA: Speranțele deșarte ale Crimeei

RZECZPOSPOLITA (Polonia), 19 mai 2014 - În timp ce estul Ucrainei tânjește în continuare după Rusia, locuitorii peninsulei anexate se pregătesc pentru întoarcere la anii "90.

Lipsește apa, se înregistrează deficit de  mărfuri, cresc prețurile, se prăbușește economia agricolă, se formează cozi enorme la instituții, s-a prăbușit sectorul bancar, lipsesc turiștii. Aceasta este realitatea de azi a Crimeii anexate de Rusia. În timp ce unii locuitori ai Crimeii stau la coadă după pașapoarte rusești, alții cumpără produse din magazinele ucrainene lichidate masiv. De la 1 iunie, rubla rusă va înlocui acolo hrivna ucraineană. Locul băncilor ucrainene care se retrag este ocupat de bănci rusești, care nu au nici măcar sistem electronic.

"Băncile principale rusești, ca Sberbank și WTB, și-au închis filialele din Crimeea de teama sancțiunilor economice occidentale" - spune pentru "Rz" Andrei Klimenko, redactorul celei mai mari agenții de informații Blackseanews. "În schimb își creează filiale în Crimeea banca RNKB, care se află pe poziția 551 în clasamentul băncilor rusești și realizează toate tranzacțiile exclusiv în bani gheață".

Acum o săptămână, autoritățile Crimeii anexate au ocupat ilegal filiala locală a Băncii Naționale a Ucrainei și au preluat 4,6 miliarde hrivne, pe care le-au găsit acolo. În felul acesta sunt ocupate și filialele băncilor ucrainene care se retrag, cum este, de ex., Privatbank. "S-a ajuns ca oamenii să nu aibă unde să-și depună economiile, iar singurul loc unde pot plăti întreținerea este poșta, care s-a întors la anii '90, când nu existau sisteme electronice și unde trebuie să aștepți câte o zi întreagă" - spune pentru "Rz" Andrei Kriski, locuitor din Simferopoli.

În ciuda anexării rusești, Kievul continuă să plătească pensii locuitorilor peninsulei, dar pentru a încasa banii, trebuie să aștepți o zi întreagă. Decât să aștepte atata timp, pensionarii Crimeii preferă să încaseze pensia pe care Rusia a început să o plătească în ruble.

Acesta este și motivul pentru care majoritatea locuitorilor peninsulei anexate nu mai plătesc apa ucraineană și curentul de cinci luni. În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile de la Kiev au închis canalul din nordul Crimeii, care furniza peninsulei 85% din necesarul de apă. Această măsură a dus la prăbușirea gospodăriilor agricole de acolo, iar Ministerul Economiei Rurale a evaluat pierderile la peste 5 miliarde ruble.

Autoritățile din Crimeea dau asigurări că peninsula are resurse suficiente de apă potabilă, iar blocajul ucrainean a lezat exclusiv sectorul agricol. Rămâne în continuare sub semnul întrebării furnizarea de energie ucraineană, de care Crimeea este dependentă în proporție de aproape de 90%. Până nu demult, autonomia Crimeii a ocupat una din primele poziții în lume în producerea de energie solară. În bateriile solare din Crimeea, care satisfăceau 5% din necesitățile locale, a investit firma austriacă Activ Solar. De la 1 aprilie, firma austriacă și-a suspendat activitatea din cauza situației economice și politice instabile. În prezent, Crimeea este dependentă total de energia ucraineană, furnizată de centrala electrică din Zaporoje.

"Problema este că, întrerupând furnizarea de energie pentru Crimeea, Ucraina nu are unde să o trimită" - spune pentru "Rz" Oleksandr Ohrimenko, șeful Centrului Ucrainean de Analiză.

Situația instabilă a lovit și rețeaua magazinelor ucrainene, care aprovizionau în totalitate peninsula cu alimente și mărfuri de primă necesitate. Majoritatea și-au închis deja filialele în Crimeea. Mărfurile ucrainene ieftine vor fi înlocuite cu mărfuri rusești mult mai scumpe, transportate din Krasnodar. Prețul nu este însă singura problemă, care neliniștește locuitorii peninsulei. Mai sunt și cozile mari la magazinele ucrainene, de unde oamenii cumpără tot ce există, pregătindu-se pentru o situație și mai proastă... Cei care au decis să ia pașaport rusesc, nu vor putea merge în Ucraina prin granița de nord, deoarece Kievul îi tratează ca pe cetățeni străini. Dacă vor să-și viziteze rudele apropiate din raionul Kerson, trebuie să străbată mii de kilometri, trecând în Ucraina dinspre Rusia, prin granița din regiunea Donețk.

Anexarea rusă a lovit cel mai important sector pentru Crimeea. Din datele Ministerului Turismului din Crimeea reiese că ucrainenii au încetat să meargă în Crimeea, iar numărul turiștilor ruși nu a crescut. "Situația actuală din Crimeea îi sperie pe turiștii ruși, care ar putea fi interesați de vacanță în Crimeea" - a informat Uniunea Operatorilor Turistici Ruși. Deocamdată, nu există speranțe în venirea turiștilor din Occident.

Articol de Ruslan Szoszyn

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău