Ruslan Flocea, demis din funcția de director al Centrului Național Anticorupție

  • 18 Noiembrie 2021 18:16
Ruslan Flocea, demis din funcția de director al Centrului Național Anticorupție

Majoritatea parlamentară PAS l-a revocat astăzi din funcție pe directorul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, după ce a calificat, într-un raport de evaluare, drept ineficientă și nesatisfăcătoare activitatea instituției, iar situația ar fi degradat după numirea actualului director.

Raportul de peste 70 de pagini, care se referă la perioada 2016-2021, relevă scăderea calității urmăririi penale pe cazurile de corupție, numărul mic de dosare care ajung în instanță și de persoane implicate în scheme de corupție care să fie pedepsite. De asemenea, CNA este acuzat că ar fi instrumentat dosare pe criterii politice, împotriva opoziției.

Raportul de evaluare a activității CNA a fost întocmit după audieri la Comisiile parlamentare de profil, dar a fost prezentat în Parlament în lipsa conducerii instituției. Ruslan Flocea, numit în funcție în 2019, cu voturile PSRM și ale Blocului ACUM, din care făcea parte și PAS, și-a explicat decizia de a nu se prezenta la Parlament prin faptul că demiterea sa ar fi fost decisă din timp. De asemenea, CNA a publicat o declarație în care califică raportul drept „imprecis, superficial și lipsit de obiectivitate”.  

Și opoziția a acuzat majoritatea parlamentară că, de fapt, încearcă să preia controlul asupra instituțiilor statului și să numească în funcții persoane loiale.

Amintim că majoritatea parlamentară a operat și unele modificări ale legislației care permit demiterea conducătorilor unor instituții, inclusiv a directorului CNA, dacă Parlamentul va califica activitatea lor drept nesatisfăcătoare.

Guvernarea discută și despre posibilitatea unor reforme ale instituțiilor din domeniul combaterii corupției, prin comasarea CNA cu Procuratura Anticorupție și crearea unei instituții similare DNA din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău