Rușii vor putea vota la alegerile prezidențiale din primăvară timp de 3 zile. Vladimir Putin a anunțat că va candida pentru un nou mandat care l-ar menține la putere până în 2030

  • 08 Decembrie 2023 14:06
Rușii vor putea vota la alegerile prezidențiale din primăvară timp de 3 zile. Vladimir Putin a anunțat că va candida pentru un nou mandat care l-ar menține la putere până în 2030

Comisia Electorală Centrală de la Moscova a adoptat vineri, 8 decembrie, o rezoluție care stipulează că alegerile prezidențiale de anul viitor vor dura 3 zile, o premieră pentru Rusia în contextul în care Kremlinul dorește ca Vladimir Putin să fie reales cu un scor record. Putin a anunțat că va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2024, scrie presa de stat din Rusia, citată de hotnews.ro.

„Supun la vot proiectul de rezoluție privind organizarea votului la alegerile prezidențiale din Federația Rusă, programate pentru 17 martie 2024, pe un termen de trei zile”, a anunțat președinta Comisiei Electorale, Ella Pamfilova, în ședința în care a fost luată decizia, potrivit TASS.

Deși Rusia nu a mai organizat niciodată alegeri prezidențiale pe durata a trei zile, Pamfilova a declarat înainte de ședință că un scrutin care durează mai multe zile „devine tradițional în Federația Rusă” - o posibilă referință la referendumul de modificare a Constituției din 2020.

Rușii au putut vota în cadrul referendumului timp de o săptămână, acesta permițându-i lui Putin să își „reseteze” numărul de mandate prezidențiale pentru a rămâne la putere până în 2036. Liderul de la Kremlin a promulgat legea de adoptare a referendumului un an mai târziu.

Decizia de a organiza alegerile prezidențiale de anul viitor pe o perioadă de 3 zile vine la doar o zi după ce Consiliul Federației, camera superioară a parlamentului rus, a stabilit ca ele să aibă loc în data de 17 martie a anului viitor.

Rezoluția adoptată acum de Comisia Electorală notează că data respectivă va fi considerată „ziua principală” a votului, urnele urmând însă a se deschide pe 15 martie.

Autoritățile ruse iau toate măsurile pentru ca Putin să obțină un scor record la alegeri

Comisia Electorală de la Moscova a mai decis vineri extinderea votului „din ușă în ușă” la alegerile prezidențiale pentru patru regiuni noi, regiunile Briansk, Kursk, Belgorod și Crimeea.

„Această decizie a fost luată datorită situației dificile din aceste regiuni din cauza apropierii lor de zona Districtului Militar de Nord-Est”, notează TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus.

În plus, conform calendarului aprobat de Comisia Electorală, în perioada 29 ianuarie – 11 martie va fi posibilă depunerea unei cereri de participare la votul electronic la distanță. Acesta va funcționa de la 08:00 până la 20:00, ora locală, în diferitele regiuni ale Rusiei.

Lista regiunilor în care va fi disponibil votul electronic nu a fost încă aprobată.

Jurnaliștii de investigație de la Meduza notau încă de la sfârșitul lunii august, citându-și sursele apropiate de administrația prezidențială de la Moscova, că Kremlinul dorește ca Putin să obțină cel puțin 80% din voturi la următoarele alegeri și o prezență la vot record de 70%.

Putin a anunțat că va candida pentru un nou mandat care l-ar menține la putere până în 2030

TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, notează că „Vladimir Putin a acceptat să participe la alegerile prezidențiale din 2024” și că jurnaliștii au fost informați cu privire la acest acest lucru de către „participanții la o conversație cu șeful statului, care a avut loc după ceremonia de la Kremlin de Ziua Eroilor Patriei”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău