Rușii părăsesc Cernobîl și se repoziționează spre Belarus

  • 31 Martie 2022 09:11
Rușii părăsesc Cernobîl și se repoziționează spre Belarus

Forțele ruse încep să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei Ucrainei la 24 februarie, a indicat miercuri un înalt responsabil al Pentagonului, notează AFP, potrivit ziare.com.

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev, iar "Cernobîl este o altă zonă în care încep să se repoziționeze, părăsind Cernobîl și mergând în Belarus", a declarat presei acestui înalt responsabil care a solicitat anonimatul, notează sursa citată

"Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toții", a adăugat el.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl și și-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotație a personalului din 20 martie.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986, cauzând cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie. În prezent reactorul este acoperit cu un sarcofag dublu, unul construit de sovietici și deja avariat, altul, mai modern, inaugurat în 2019.

Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise progresiv după catastrofă, ultimul în anul 2000.

Aeroportul militar Antonov din Gostomel a fost atacat de forțele ruse la 25 februarie, a doua zi după declanșarea invaziei Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău