Rușii își consolidează pozițiile pe Insula Șerpilor, teritoriu strategic în largul gurilor Dunării

  • 18 Iunie 12:58
Rușii își consolidează pozițiile pe Insula Șerpilor, teritoriu strategic în largul gurilor Dunării

Armata rusă și-a întărit pozițiile pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, desfășurând acolo mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că ea nu intenționează să abandoneze ușor acest punct strategic, în pofida noilor sisteme de artilerie și tiruri de rachete ucrainene, relatează sâmbătă AFP.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insuliță din largul coastelor ucrainene și române permit să se distingă diferite sisteme de apărare sol-aer, iar rușii au instalat astfel de sisteme și pe navele poziționate în apropiere, pentru a-și întări și mai mult pozițiile.

"Rușii au desfășurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene ce acoperă diferite spectre de amenințări: SA-13, Panțir, Tor, tunuri antiaeriene ZU-23-2", precizează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.

"Ei și-au consolidat recent poziția, desfășurând diferite sisteme sol-aer, pe insulă și pe navele poziționate în jurul insulei. Strategic, aceasta are sens, chiar și în fața noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunuri autopropulsate Caesar și lansatoare multiple de rachete Himars", analizează de asemenea o sursă militară franceză, sub acoperirea anonimatului.

Țările occidentale i-au furnizat Ucrainei mai multe sisteme de artilerie mobilă ce ar permite teoretic să se întreprindă lovituri dinspre coastele situate la circa 30 de kilometri, printre care tunuri franceze Caesar, dar mai ales lansatoare de rachete multiple Himars date de americani și care în prezent de află undeva între Europa de Vest și Ucraina.

"Ne așteptăm ca aceste sisteme să participe curând la lupte și suntem angajați să continuăm să alimentăm fluxul de muniții", a declarat săptămâna aceasta subsecretarul american al apărării, Colin Kahl.

Sistemele antiaeriene desfășurate în prezent de ruși "nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himars, acest lucru este cert", apreciază Grasser, adăugând totodată că "aceste sisteme sunt toate mobile și prin urmare rușii ar putea face ceea ce fac foarte bine ucrainenii de la începutul războiului: să le deplaseze imediat ce percep o amenințare iminentă".

Militarii ruși "sunt acolo (pe Insula Șerpilor) în special pentru a contracara desfășurarea de comandouri ucrainene" pe insulă, explică Grasser, amintind că armata ucraineană a încercat deja să facă acest lucru cel puțin o dată, în noaptea de 7 spre 8 mai. Comandourile au fost decimate, a amintit el.

Insula Șerpilor este o miză importantă. Din prima zi a ofensivei ruse lansate pe 24 februarie, atacatorii au securizat această insulă plată și pustie. Ei au luptat pentru a o păstra, pierzând oameni și material. De altfel, nu departe de această insulă crucișătorul Moscova a fost lovit de o rachetă ucraineană, în cea mai grea lovitură dată marinei ruse în ultimele decenii.

Vineri, ucrainenii au revendicat o lovitură cu o rachetă asupra unei nave ruse în care se afla un sistem antiaerian, lângă insulă. "Această navă, concepută inițial pentru operațiuni de salvare pe mare, servea drept platformă antiaeriană improvizată. Un sistem Tor a fost instalat acolo", a dezvăluit Grasser.

Pe Twitter, analistul HI Sutton, specialist în probleme ale apărării navale, precizează că "aceste nave sunt utilizate pentru a aproviziona" insula, care are "o importanță strategică". "Nu este o simplă stâncă, este un teritoriu. El este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci și economic", explică el.

Insula Șerpilor este situată în largul gurilor Dunării, unul dintre cele mai importante fluvii ale Europei și o arteră comercială a continentului. Cine o controlează poate viza eventual și gurile Dunării. De asemenea, insula ar putea servi drept platformă de tragere în direcția portului Odesa sau chiar a României, precizează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Câțiva nori
Umiditate:66 %
Vint:3,6 m/s
Sat
25
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău