Rușii încalcă armistițiul anunțat de Putin. Alertă de raid aerian pe întreg teritoriul Ucrainei, bombardamente de dimineață în Kramatorsk și Herson

  • 06 Ianuarie 2023 13:48
Rușii încalcă armistițiul anunțat de Putin. Alertă de raid aerian pe întreg teritoriul Ucrainei, bombardamente de dimineață în Kramatorsk și Herson

Sirenele de raid aerian s-au declanșat vineri în mai multe zone din Ucraina, în ciuda încetării temporare a focului anunțată de ruși. Totuși, încă nu au fost raportate atacuri cu rachete și drone. Localnicii sunt sfătuiți să nu participe la slujbele de Crăciun pe rit vechi.

 

Deși Rusia a anunțat un armistițiu pe perioada sărbătorilor de Crăciun pe stil vechi, au avut loc atacuri în Kramatorsk și Herson, informează BBC.

Președintele Putin a ordonat oprirea luptelor timp de 36 de ore, în perioada Crăciunului ortodox pe rit vechi, care este sărbătorit atât în Rusia cât și în Ucraina. Oficialii de la Kiev au descris acest anunț drept o capcană cinică și propagandă.

La numai câteva ore după ce încetarea focului trebuia să intre în vigoare, oficialii locali au declarat că forțele ruse au atacat orașul Kramatorsk, din estul țării, și orașul Herson, din sud.

Bombardamentele au continuat vineri de ambele părți ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei. Tiruri atât de partea ucraineană, cât și de partea rusă au continuat să fie auzite după începutul armistițiului, în acest oraș cu străzile în mare parte distruse și pustii, însă, intensitatea lor este mai mică în comparație cu zilele precedente.

Vineri, la amiază, în Ajunul Crăciunului ortodox pe stil vechi, în Ucraina invadată de armata rusă urma să intre în vigoare încetarea unilaterală a focului, ordonată trupelor sale de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Potrivit lui Putin, armistițiul ar fi valabil „începând cu ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie a acestui an până la miezul nopții de 7 ianuarie”. Gestul lui Putin a fost interpretat la Kiev și în cancelariile occidentale ca o încercare a rușilor de a câștiga timp.

„Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, abia atunci va exista un armistițiu temporar" - ​​a reacționat un consilier al lui Zelenski, Mihailo Podoliak.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău