Rușii folosesc Serbia ca rută ocolitoare pentru a ajunge în Europa

  • 11 Martie 2022 08:56
Rușii folosesc Serbia ca rută ocolitoare pentru a ajunge în Europa

Călătorii ruși, afectați de închiderea spațiilor aeriene după invadarea Ucrainei, folosesc Serbia ca rută ocolitoare pentru a vizita stațiunile turistice și orașele din Europa Occidentală, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Gradul de umplere a avioanelor care fac legătura între Rusia și Serbia a crescut cu aproximativ 50% în prima săptămână a lunii martie comparativ cu situația anterioară invadării Ucrainei. De asemenea, călătoriile din Serbia spre țări precum Franța, Elveția, Italia și Cipru au crescut cu aproape două treimi, potrivit firmei de analiză a tendințelor în ticketing ForwardKeys.

Poziția neutră a Belgradului în conflictul dintre Rusia și Ucraina permite companiei aeriene Air Serbia să continue să zboare în Rusia într-un moment în care companiile aeriene din UE și Rusia au interdicție de zbor între cele două regiuni. Astfel, operațiunile Air Serbia oferă o poartă de intrare în Europa pentru rușii care altfel ar fi nevoiți să ocolească prin Turcia sau Golful Persic.

Air Serbia nu a dorit să facă comentarii însă potrivit unui agent de vânzări de la aeroportul din Belgrad compania aeriană din Serbia și-a dublat capacitățile spre Moscova și Sankt Petersburg de la începutul războiului și chiar a introdus un avion de talie mare Airbus SE A330, care anterior era folosit pentru zborurile spre New York.

"În mod neașteptat am devenit un hub. Nu mă simt bine să profit de necazul altcuiva dar este incredibil. Aproape toate zborurile sunt complet ocupate iar prețul biletului nu este o problemă", a dezvăluit agentul de vânzări sub protecția anonimatului.

În pofida interdicției zborurilor companiilor aeriene, rușii nu au interdicție de a călători în UE. Unul dintre acești ruși care voia să ajungă la Moscova după ce a muncit la un șantier naval din Italia spune că a călătorit de la Roma la Belgrad, după ce zborurile directe spre Moscova au fost întrerupte, iar angajatorul său i-a plătit biletul. "Banca mea este blocată. Angajatorul meu nu mai poate să îmi transfere salariul. Totul a devenit mai dificil. Banii, vizele, călătoriile, totul", spune bărbatul care a dorit să își dezvăluie doar prenumele, Alexandru.

Potrivit ForwardKeys, Serbia a urcat pe locul patru, de pe locul 12 anterior, în topul transferurilor pentru călătorii ruși și a devenit principalul hub pentru accesarea altor state europene. Pe primul loc, la nivel general, este Turcia care oferă legături spre Georgia, Germania, Marea Britanie și SUA, urmată de Emiratele Arabe Unite și Qatarul, care este utilizat în principal pentru destinațiile din SUA și Asia-Pacific.

Zborurile Air Serbia urmărite de portalul FlightRadar24 arată că avioanele cu destinația Belgrad pleacă din Moscova și călătoresc spre vest peste țările baltice, pentru a evita Ucraina, după care se îndreaptă spre sud trecând peste Polonia, Slovacia și Ungaria, țări care au întrerupt legăturile cu Rusia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău