Rușii controlează cea mai mare parte din Mariinka. ISW: Nu îi va ajuta prea mult

  • 27 Decembrie 2023 14:58
Rușii controlează cea mai mare parte din Mariinka. ISW: Nu îi va ajuta prea mult

Trupele ruse controlează mare parte din localitatea Mariinka din regiunea Donețk, deși conducerea ucraineană repetă că soldații ucraineni încă operează în zonă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o analiză publicată miercuri, scrie defenseromania.ro.

Potrivit ISW, capturarea localității Mariinka nu va avea nicio semnificație tactică dacă rușii nu vor fi capabili să dubleze de o pătrundere rapidă a forțelor mecanizate în adâncul apărării ucrainene.

Rușii au vorbit în repetate rânduri despre cucerirea Mariinka. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a raportat despre avans direct lui Vladimir Putin, pe 25 decembrie. O zi mai târziu, comandantul forțelor ucrainene, Valeri Zaluzhnîi, a recunoscut că soldații ucraineni s-au retras parțial din Mariinka, care este complet distrusă, dar că aceștia au continuat să opereze în suburbiile de nord ale orașului și pregătesc o linie defensivă în exteriorul orașului.

Deși Institutul pentru Studiul Războiului nu are încă dovezi că rușii au preluat controlul asupra întregii Marjinka, imaginile geolocalizate confirmă avansul forțelor Moscovei în nordul orașului distrus.

Cât de importantă este Mariinka

Mulți analiști militari ruși spun că preluarea Mariinka este un succes tactic care va permite trupelor ruse să avanseze în satele aflate la 15 km vest de Mariinka în lunile următoare.

Cu toate acestea, o localitate Mariinka complet distrusă nu oferă rușilor un punct serios de sprijin pentru următoarea ofensivă. Ambele părți confirmă distrugerea completă a fostului oraș de nouă mii de locuitori.

Capturarea Mariinka reprezintă un mic succes, deoarece de la începutul ofensivei majore din 24 februarie anul trecut, trupele ruse din Marjinka au avansat doar trei kilometri, atacând o apărare foarte solidă pe care ucrainenii au construit-o din 2014.

Potrivit ISW, avansarea în continuare a forțelor ruse este, de asemenea, puțin probabilă, deoarece unități slab pregătite și mai puțin eficiente ale autoproclamatei Republici Populare Donețk au luat parte la ocuparea Marjinka.

Prin urmare, capturarea lui Mariinka are o semnificație în primul rând propagandistică, deoarece era aproape de Donețk și pentru care a fost luptat încă din 2014.

Rușii nu sunt capabili să avanseze rapid cu structuri mecanizate

„Probabila ocupare a lui Mariinka de către Rusia reprezintă doar un succes tactic limitat. Acesta nu este un avans semnificativ din punct de vedere operațional până când trupele ruse își îmbunătățesc semnificativ capacitatea de a întreprinde un avans mecanizat rapid, despre care nu există nicio indicație”, a evaluat ISW.

„Este foarte puțin probabil ca trupele ruse să realizeze un avans operațional rapid de la Marjinka. Ocuparea lui Marjinka nu poate decât să pregătească condițiile pentru alte câștiguri tactice limitate în mod similar”, afirmă ISW.

Institutul a mai subliniat că de la începutul invaziei, capacitatea Rusiei de a pătrunde rapid cu unități mecanizate s-a slăbit treptat din cauza pierderii echipamentelor și a personalului instruit. Ultima dată când rușii au arătat probleme de acest tip a fost în timpul atacurilor asupra Avdijivka, care au adus doar pierderi grele suplimentare de echipament, ceea ce a determinat comandamentul rus să treacă la atacuri de infanterie.

Institutul a recunoscut că rușii presează trupele ucrainene în multe zone ale frontului din estul Ucrainei, ceea ce le poate aduce noi succese tactice. În acest context, el a reamintit declarația recentă a lui Zalujnîi că deținerea teritoriului este importantă, dar că ucrainenii preferă să păstreze status quo-ul. Zalujnîi consideră că în decurs de 2-3 luni rușii ar putea lansa la Avdiivka un tip de atac similar cu cel de la Bahmut, unde au trimis valuri umane, care i-ar forța pe ucraineni să se retragă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău