Rușii au ucis în medie șase civili ucraineni pe zi în ultima jumătate de an, potrivit ONU
-
04 Octombrie 2023 12:50
Rusia a ucis în medie șase civili pe zi în Ucraina în ultimele șase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, prezentat miercuri la Kiev, care consemnează un bilanț de 10.000 de civili uciși de la începerea ofensivei ruse pe scară largă în Ucraina în februarie 2022, relatează EFE și Agepres.
„La peste 20 de luni de la începerea invaziei ruse, civilii ucraineni continuă să plătească un preț teribil, prin cei aproape 10.000 de morți și zeci de mii de răniți”, se afirmă în raport. „În ultimele șase luni, războiul a făcut, în medie, șase victime civile pe zi”, subliniază documentul.
Raportul documentează „atacurile constante cu rachete asupra zonelor rezidențiale și a infrastructurii critice” și bombardamentele rusești asupra industriei de cereale și a infrastructurii agricole și care „continuă să semene frică și distrugere” pe întreg teritoriul Ucrainei.
Printre efectele războiului asupra populației, investigația ONU subliniază consecințele economice ale invaziei ruse pentru milioane de persoane.
Tortura generalizată cu bătăi, șocuri electrice, execuții simulate, violențe sexuale și alte forme de maltratare a prizonierilor de război și civililor ucraineni de către forțele ruse în teritoriile ocupate reprezintă o altă încălcare sistematică și documentată a drepturilor omului.
Ucrainenii din zonele ocupate, obligați să accepte cetățenia rusă
Documentul semnalează de asemenea șantajul exercitat asupra cetățenilor ucraineni în zonele ocupate pentru a accepta cetățenia rusă, fără de care li se refuză adeseori accesul la serviciile de bază.
Bărbații ucraineni din aceste zone se confruntă, de asemenea, cu amenințarea de a fi trimiși pe front pentru a lupta de partea Rusiei împotriva forțelor armate ale țării lor.
Un alt abuz denunțat în raport vizează transferul forțat de copii și minori ucraineni, care în multe cazuri se aflau în grija statului ucrainean și care suferă de dizabilități mintale și intelectuale, dintr-o zonă ocupată în alta sau pe teritoriul Federației Ruse.
Mai multe persoane susțin că au fost obligate să recunoască faptul că au colaborat cu rușii
Cât privește partea ucraineană, în raportul respectiv este exprimată îngrijorarea cu privire la cele aproape 8.000 de urmăriri penale împotriva unor presupuși colaboraționiști până în luna iulie a acestui an.
Potrivit datelor citate, justiția din Ucraina a pronunțat condamnări în „aproape toate” cazurile care au fost judecate.
Cei acuzați sunt adeseori persoane care au colaborat cu autoritățile ruse staționate în teritoriile ocupate de Rusia și eliberate ulterior de Ucraina, care au acceptat să lucreze cu ocupanții în diferite poziții de responsabilitate.
Multe dintre aceste persoane au declarat anchetatorilor ONU că au făcut asta sub amenințare.
În plus, raportul critică „severitatea” cu care sunt urmărite penal și uneori condamnate infracțiuni non-violente, cum ar fi justificarea invaziei ruse pe rețelele de socializare, și solicită mai multă claritate în legislație pentru a evita deciziile arbitrare în această privință.
Media ucrainene au relatat anterior cazuri de femei pensionare condamnate la ani grei de închisoare pentru like-uri la astfel de conținuturi rusești în rețeaua de socializare Odnoklassniki, care au fost interpretate drept „glorificarea invaziei ruse în Ucraina”, după cum a relatat în 29 septembrie serviciul ucrainean al BBC.