Rușii au găsit vinovatul în scandalul de dopaj: Rodcenkov i-a dopat personal pe sportivi

  • 28 Noiembrie 2017 13:03
Rușii au găsit vinovatul în scandalul de dopaj: Rodcenkov i-a dopat personal pe sportivi

Comisa rusă de anchetă l-a acuzat pe fostul șef al laboratorului antidoping de la Moscova Grigori Rodcenkov că i-a dopat personal pe sportivii ruși și că a manipulat testele. Rezultatul anchetei ruse vine cu doar o săptămână înainte de decizia CIO cu privire la participarea Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de anul viitor.

Pe baza a 700 de interogatorii, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore, care a deschis în 2016 o anchetă pentru "abuz de putere" împotriva lui Grigori Rodcenkov, a negat orice acuzație privind dopajul de stat din această țară.

"A fost stabilit că Rodcenkov a distribuit el însuși substanțele medicale sportivilor și antrenorilor, care nu erau la curent cu efectele acestora, ce au fost considerate ulterior dopaj", se arată într-un comunicat al comisiei, citat de AFP.

Apoi, Rodcenkov ar fi "distrus probele sportivilor și acuzat Rusia de a fi pus în practică un program de dopaj, ascunzând astfel activitatea sa criminală la centrul antidoping".

Comisa a adăugat că ancheta a stabilit "fapte precise referitoare la crimele sale legate de manipularea rezultatelor probelor recoltate de la sportivi."

În ultimele zile, CIO a suspendat pe viață mai mulți sportivi ruși și a retras medalii obținute de delegația Rusiei la Soci. În total, pentru folosirea de substanțe interzise, Rusia a pierdut 11 medalii, dintre care patru din cele 13 de aur cucerite la Jocurile Olimpice din 2014. Le-au mai fost retrase rușilor șase medalii de argint și una de bronz. Bilanțul Rusiei la finalul competiției olimpice de iarnă din 2014 a fost de 33 de medalii, dintre care 13 de aur, 11 de argint și nouă de bronz, cu care a ocupat locul I pe națiuni. În acest moment, Rusia mai are 22 de medalii - nouă de aur, cinci de argint și opt de bronz, coborând pe locul al patrulea în clasamentul pe medalii, după Norvegia, Canada și SUA.

Agenția Mondială Antidoping (WADA) a anunțat, la 11 noiembrie, că a intrat în posesia unei baze de date a laboratorului din Moscova, care confirmă raportul McLaren privind dopajul susținut de stat în Rusia.

WADA a precizat că documente din perioada ianuarie 2012 - august 2015 au intrat în posesia departamentului său de informații și investigații. Agenția a adăugat că analiza documentelor a fost finalizată și a fost prezentată în cadrul ședinței comitetului său executiv, din 15-16 noiembrie, de la Seul. WADA a informat Comitetul Internațional Olimpic, care de asemenea investighează acuzațiile de dopaj aduse Rusiei.

Aceste informații obținute de WADA ar putea reprezenta o lovitură pentru Rusia, ai cărei sportivi ar putea fi excluși de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, de anul viitor.

În 2016, un raport independent, întocmit de avocatul canadian Richard McLaren, a arătat că peste 1.000 de sportivi ruși de la peste 30 de discipline sportive au fost implicați într-un sistem de dopaj centralizat, cu sprijinul serviciilor secrete, timp ce cinci ani, având ca obiectiv Jocurile Olimpice de la Soci din 2014.

După publicarea raportului, WADA a recomandat ca tuturor sportivilor ruși să li se interzică participarea la Jocurile Olimpice și la Jocurile Paralimpice de la Rio, din 2016. Însă Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să nu impună o interdicție generală și a lăsat hotărârea cu privire la participarea sportivilor ruși la Rio la latitudinea federațiilor internaționale. În cele din urmă, la Rio au participat 271 de sporti ruși.

Scandalul de dopaj în care este implicată Rusia a izbucnit după ce Grigori Rodcenkov, fost șef al laboratorului antidoping de la Moscova până în noiembrie 2015, a declarat, în mai 2016, pentru New York Times, că zeci de sportivi ruși, între care 15 medaliați olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat și supravegheat de serviciile secrete ruse, pentru Jocurile Olimpice de la Soci, din 2014.

După moartea subită a doi angajați ai laboratorului, survenită în februarie 2016, Rodcenkov a afirmat că se teme pentru viața lui și s-a refugiat în SUA, țară care nu are acord de extrădare cu Rusia.

Kremlinul a răspus la acuzațiile lui Rodcenkov, precizând că sunt "calomnii ale unui transfug".

În urma dezvăluirilor fostului director, WADA a comandat un raport independent juristului canadian Richard McLaren, care a ajuns la concluzia că în Rusia a existat un sistem de dopaj de stat securizat, dirijat, controlat și supravegheat de Ministerul rus al Sporturilor.

În iunie 2016, comitetul rus însărcinat cu cercetarea cazurilor penale majore a deschis o anchetă pentru "abuz de putere" împotriva lui Grigori Rodcenkov. Potrivit autorităților ruse, el a acționat din proprie inițiativă când a distrus mii de eșantioane recoltate de la sportivi ruși, înaintea sosirii unei comisii de anchetă a WADA.

De la începutul acestui scandal, Rusia a respins orice acuzație privind existența unui sistem de dopaj organizat de stat, insistând asupra culpelor individuale ale sportivilor dopați și ale responsabililor Agenției Antidoping Ruse (Rusada) sau a laboratorului antidoping.

Acum, conducerea Comitetului Internațional Olimpic studiază posibile sancțiuni în cazul Rusiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang, pentru sistemul de dopaj generalizat pus în practică la ediția precedentă, de la Soci, din 2014.

Printre propunerile luate în calcul se numără interzicerea participării delegației ruse la ceremonia de deschidere a JO din 2018, privarea campionilor ruși de intonarea imnului țării lor la festivitățile de premiere, participarea sportivilor ruși sub drapel neutru sau cu echipament fără însemne naționale.

Mai mulți sportivi, reprezentanți ai agențiilor antidoping și membri CIO îi cer președintelui Thomas Bach pedepse severe la adresa Rusiei, unii solicitând chiar excluderea de la JO-2018. Bach nu îmbățișează ideea unei pedepse colective, fiind de părere că fiecare sportiv are dreptul să-și dovedească nevinovăția. 

La rândul lor, oficialii ruși amenință că vor boicota competiția din Coreea de Sud dacă sancțiunile vor fi prea dure.

"Poziția noastră este fără echivoc: rușii nu vor concura sub drapel neutru la Jocurile Olimpice. Nici nu luăm în considerare această posibilitate", a declarat Alexander Jukov, președintele Comitetului Olimpic Rus.

O decizie în acest caz este așteptată la întrunirea membrilor Comitetului Executiv al CIO din 5 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău