Rușii au atacat masiv pe toată linia frontului din Ucraina, dar au și înregistrat pierderi record

  • 11 Octombrie 2023 13:56
Rușii au atacat masiv pe toată linia frontului din Ucraina, dar au și înregistrat pierderi record

Pe 10 octombrie, trupele ruse susținute de aviație și artilerie au atacat pe aproape toate sectoarele frontului. S-au înregistrat 108 lupte la sol, un număr record de ciocniri între cele două părți potrivit raportului din această dimineață al Statului Major General (SMG) ucrainean. Situația escaladase deja cu o zi mai înainte când au avut loc 75 de ciocniri, deja cu foarte mult peste media zilnică de aproximativ 30 din actuala campanie de contraofensivă ucraineană, transmite defenseromania.ro.

Atacul rusesc, de ieri, 10 octombrie, de pe aproape întreg frontul, a fost susținut masiv cu aviația și artileria. SMG ucrainean a informat că forțele ruse au efectuat 76 de lovituri aeriene și 83 de bombardamente cu artileria reactivă (MLRS), mediile zilnice fiind de aproximativ 50 pentru amândouă categoriile de atacuri, scrie sursa citată.

Loviturile cu artileria în ansamblu au vizat întreaga linie a frontului fiind bombardate peste 130 de localități din regiunile Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Zaporojie, și Herson dar și din regiunile Chernihiv și Sumy, unde nu sunt cofruntări terestre active.

Cea mai grea situație s-a înregistrat pe direcția Avdiivka, în proximitatea nord-vestică a orașului Donețk, unde o brigadă rusească a lansat, ieri, un puternic atac cu blindate.

,,În direcția Avdiivka, inamicul, cu forțe de până la trei batalioane, sprijinite de tancuri și vehicule blindate, a intensificat acțiunile ofensive (…). Apărătorii noștri au respins toate atacurile inamice și au prevenit pierderea liniilor și a pozițiilor”, a precizat SMG ucrainean.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care întocmește un raport zilnic din surse deschise privind operațiile pe întreg frontul, a precizat că potrivit blogerilor militari ruși, forțele Moscovei sunt angajate într-un efort semnificativ de încercuire a bastionului Avdiivka. Totuși, analiștii ISW nu au confirmat succesul trupelor ruse pe direcția Avdiivka, precizând că nu există confirmare vizuală și că forțele ruse nu dețin unități de calitate pe această direcție, care să fie capabile să realizeze acest obiectiv.

Forțele ruse au înregistrat cele mai mari pierderi zilnice privind tancurile și transportoarele blindate/mașini de luptă ale infanteriei, din iunie și până acum.

SMG ucrainean a anunțat că rușii au pierdut, ieri, un număr uriaș de tancuri și de alte blindate (transportoare/mașini de luptă infanterie). Este vorba de 34 și de tancuri și 91 de alte blindate, cu foarte mult peste mediile zilnice de 8 tancuri și 13 blindate medii/ușoare din ultimele patru luni și jumătate. Numerele sunt echivalentul pentru trei batalioane de infanterie și unul de tancuri. Pierderile umane ale trupelor ruse s-au ridicat la peste 800 de militari, valori obișnuite pentru luna iunie când contraofensiva ucraineană era la început.

SMG ucrainean nu a precizat, totuși, dacă pierderile rusești au fost pe vreo anumită secțiune a frontului, singura concluzie care s-ar putea trage, corelând pierderile umane cu cele de tehnică, fiind că forțele ruse au încercat să atace direct pe tehnica de luptă, cu desfășurări minime de trupe care să înainteze pe jos.

Și pe celelalte direcții s-a raportat o intensificare a acțiunilor ofensive rusești. La Kupiansk, în nord, se desfășoară lupte grele

În zona Kupiansk (aproximativ 80 km SE de Harkov), forțele ruse au atacat de peste 30 de ori cu blindatele având sprijin masiv de aviație și artilerie. Situația este încă fluidă, existând posibilitatea ca trupele ruse să fi avansat în unele localități.

Mai la sud, pe direcția Liman, situația este oarecum asemănătoare, deși numărul atacurilor rusești este mai mic. Direcția Liman ar putea fi mai degrabă una secundară pentru sectorul Kupiansk – Liman, forțele ruse încercând fixarea unor unități ucrainene pentru a nu veni în sprijinul apărării în zona Kupiansk.

La Bahmut (35 km sud Liman), trupele ruse se află în defensivă, bazându-se mai mult pe artilerie și aviație pentru a ține pozițiile actuale.

Pe direcția Marinka (periferia vestică a orașului Donețk și la 25 km SV de Avdiivka), forțele ruse atacă  masiv cu sprijin de artilerie și aviație, în special pe flancul nordic, operația fiind posibil legată cu tentativa de încercuire a localității Avdiivka.

Pe direcția Șahtarsk (30 – 40 km SE de Marinka), forțele ruse sunt în ofensivă, încercând să recupereze pozițiile pierdute în urmă cu trei luni. Toate încercările din trecut ale rușilor de a ataca la sol pe această direcție sau eșuat, soldându-se cu pierderi mari.

În vestul regiunii Zaporojie, forțele ucrainene se află în ofensivă ca și în zona Bahmut, deși momentan situația este staționară, unitățile ucrainene regrupându-se pentru un nou atac pentru a lărgi breșa în direcția orașului Tokmak. În acest timp, rușii desfășoară contraatacuri pe această direcție, dar fără succes.

Deși amploarea atacului de ieri este una foarte mare, încă nu se poate afirma sigur că rușii au declanșat o nouă ofensivă. Desfășurarea ostilităților astăzi și în următoarele zile va crea un tablou mai precis cu întreaga operație rusească.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău