Rusia vrea haos și control absolut în Găgăuzia (Revista presei)

  • 19 Aprilie 2023 10:16
Rusia vrea haos și control absolut în Găgăuzia (Revista presei)

Nicolae Negru se referă în editorialul său de astăzi la anunțul președintei Maia Sandu privind convocarea, pe 21 mai, a unei adunări a cetățenilor care doresc să-și reconfirme sprijinul pentru cursul european al Republicii Moldova și solidaritatea cu ucrainenii ce luptă eroic pentru libertatea lor, dar și pentru libertatea noastră, bătând armata rusă invadatoare.

Potrivit editorialistului, ideea în sine a unei adunări a cetățenilor a fost salutată de liderii proeuropeni, care însă văd în mod diferit realizarea ei. Maiei Sandu i s-a reproșat, și nu putem să nu fim de acord cu aceasta, că invitația la discuții, adresată partidelor proeuropene, societății civile, mediului academic etc., trebuia făcută înainte și nu după lansarea ideii. S-a mai spus că e timpul să fie semnat un pact, de tipul celui de la Snagov, privind conlucrarea tuturor forțelor politice pentru obiectivul aderării la UE a Republicii Moldova și că impactul manifestației va avea de suferit, dacă aceasta va fi concepută ca o acțiune preelectorală, de susținere a partidului de guvernământ.

Un asemenea efect, în opinia lui Nicolae Negru, e greu de evitat, politica externă a Republicii Moldova este realizată de PAS și, dacă o susții, susții PAS, pe președinta Maia Sandu în primul rând. De aceea, e de înțeles lipsa de entuziasm din partea unor partide față de inițiativa în cauză. Ele, însă, nu prea au de ales, adunarea a fost anunțată și neparticiparea ar putea ridica unele semne de întrebare atât privind orientarea lor geopolitică reală, nu declarată, cât și privind atitudinea adevărată față de invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Rusia vrea haos și control absolut în Găgăuzia, titrează DW. Pe 30 aprilie, în Autonomia Găgăuză vor avea loc alegeri pentru funcția de guvernator al regiunii. Sunt așteptați la urne 92.000 de cetățeni cu drept de vot. Partidele pro-europene nu și-au înaintat nici măcar formal candidați în această competiție electorală. Nu și-a desemnat candidat nici partidul de guvernământ (PAS). Campania electorală este una amorfă, practic invizibilă. S-au înscris în competiție opt candidați. Aceștia nu concurează între ei, ci își construiesc campania pe alimentarea ostilității găgăuzilor contra guvernării pro-europene de la Chișinău. DW scrie că Autonomia Găgăuză a Republicii Moldova (sudul țării) este percepută ca un „butoi cu pulbere” gata să explodeze în interiorul Moldovei la ordinul Kremlinului. Este ca o cameră a Moldovei cu geamurile spre Rusia.

NewsMaker anunță despre noi zboruri ale Air Moldova anulate. Potrivit panoului de la Aeroport au fost anulate zborurile de astăzi spre și din Dublin, Baku și Bologna.

Astăzi sunt anulate cursele Dublin-Chișinău, Baku-Chișinău, Bologna-Chișinău, Chișinău-Dublin, Chișinău-Baku și Chișinău-Bologna. Compania deocamdată nu a venit cu explicații.

Anterior, Air Moldova a venit cu precizări despre 3 zboruri anulate pe 12 aprilie. Compania aeriană a spus că i-au fost blocate conturile, astfel nu a avut posibilitatea să-și achite serviciile ca ulterior să fie operate zborurile. Air Moldova a declarat că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău