Rusia | Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte

  • 07 Mai 2018 13:23
Rusia | Vladimir Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte AFP

Vladimir Putin a depus luni jurământul pentru un nou mandat de președinte, al patrulea, care va dura șase ani, până în 2024, în cadrul unei ceremonii solemne la Kremlin, relatează agențiile internaționale de presă.

În sala Andreevski din Marele Palat al Kremlinului, cu mâna pe o copie în relief auriu a Constituției, Putin a jurat să servească poporul rus, să protejeze drepturile și libertățile acestuia și să apere suveranitatea Rusiei, potrivit Reuters, citat de Agerpres. 

În discursul său inaugural, Vladimir Putin a comparat Rusia cu pasărea Phoenix, pasărea mitică, ce a renăscut din propria-i cenușă. La ceremonia de învestire, Vladimir Putin a venit din Primul Corp al Kremlinului la Marele Palat într-o nouă limuzină de fabricație rusă, probabil din proiectul „Kortej”, relatează agențiile de presă ruse. 
Evenimentul are loc în condiții de securitate sporită: în centrul Moscovei au fost concentrate efective ale Gărzii Naționale (Rosgvardia) și Ministerului de Interne.

La finalul primei părți a ceremoniei, au fost trase 30 de salve de tun, iar după aceasta președintele a ieșit în Piața Catedralei (din interiorul Kremlinului) pentru a primi parada regimentului prezidențial, unde s-au adunat circa 2.000 de invitați, în principal voluntari care au participat la campania lui Vladimir Putin. De fapt, întreaga ceremonie a fost prevăzută să aibă loc la adăpostul zidurilor Kremlinului.

Spre deosebire de ceremoniile de învestire precedente, de data aceasta Putin a renunțat la deplasarea convoiului oficial pe străzile Moscovei până la Kremlin.

Ceremonia de învestire are loc după ample manifestații anti-Putin care au avut loc sâmbătă pe întreg teritoriul Federației Ruse, în cadrul cărora peste 1.500 de persoane au fost reținute, între care mulți elevi și studenți. La Moscova, manifestația neautorizată a fost dispersată cu brutalitate de cazaci, provocând indignarea opoziției.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău