Rusia va trimite trupe suplimentare pentru a participa la exercițiile militare de la frontiera Tadjikistanului cu Afganistanul

  • 02 August 2021 13:12
Rusia va trimite trupe suplimentare pentru a participa la exercițiile militare de la frontiera Tadjikistanului cu Afganistanul

Rusia va trimite un contingent suplimentar de 800 de soldați pentru a participa la exercițiile militare la frontiera Tadjikistanului cu Afganistanul, în cadrul cărora vor fi utilizate de două ori mai multe echipamente decât se prevedea inițial, a transmis luni Interfax, citând Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

La aceste exerciții, preconizate să aibă loc în perioada 5-10 august, participă de asemenea forțe uzbece și tadjice în contextul deteriorării accelerate a situației în materie de securitate în Afganistan, odată cu retragerea trupelor americane din această țară, transmite Agerpres.

Rusia a anunțat că 1.800 de soldați ruși vor participa la exerciții, în loc de 1.000, așa cum fusese planificat inițial. În total, peste 2.500 de militari din cele trei state vor lua parte la manevrele respective.

Totodată, Moscova a anunțat că va utiliza 420 de echipamente și tehnică militară, de două ori mai mult decât prevăzuse inițial, semn al seriozității cu care Kremlinul tratează potențiala amenințare dinspre Afganistan.

În același timp, trupe ruse și uzbece au început exerciții comune în apropiere de frontiera afgană pe fondul temerilor că agravarea situației din Afganistan s-ar putea extinde în fostele republici sovietice din Asia Centrală. Trei dintre acestea - Tadjikistan, Kârgâstan și Kazahstan - fac parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) - o alianță militară, dirijată de Rusia, din care Uzbekistanul s-a retras, iar Turkmenistanul nu a făcut parte niciodată.

Rusia a declarat că 1.500 de militari ruși și uzbeci participă la aceste exerciții de cinci zile care au început la centrul de antrenament Termez, în Uzbekistan, potrivit TASS.

Moscova manifestă temeri că deteriorarea situației din Afganistan i-ar putea destabiliza flancul de apărare sudic, în timp ce numeroși refugiați afgani ar putea să caute adăpost în țările din Asia Centrală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău