Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională. Noile priorități ale programului cosmonautic național

  • 26 Iulie 2022 18:51
Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională. Noile priorități ale programului cosmonautic național

Noul șef al Agenției spațiale ruse Roscosmos, Iuri Borisov, a anunțat marți, 26 iulie, că țara sa va înceta participarea la Stația Spațială Internațională (ISS) ”după 2024”, relatează AFP.

”Ne vom îndeplini fără îndoială toate obligațiile față de partenerii noștri” din cadrul ISS, a declarat Borisov, în timpul unei întâlniri televizate cu președintele rus, Vladimir Putin.

”Însă decizia de a părăsi această stație după 2024 a fost luată”, a adăugat oficialul rus.

”Cred că până atunci vom începe să construim stația orbitală rusă”, care va fi ”principala prioritate” a programului spațial național, a adăugat el.

Viitorul zborurilor cu echipaj rusesc trebuie să se bazeze mai ales pe un program științific sistemic și echilibrat, astfel încât fiecare zbor să ne îmbogățească cu noi cunoștințe în domeniul spațial”, a precizat el.

Numit în fruntea Roscosmos la jumătatea lunii iulie, Iuri Borisov l-a înlocuit pe Dmitri Rogozin, care s-a remarcat în ultimele luni prin declarațiile sale belicoase la adresa Occidentului.

Până la această numire, Borisov, în vârstă de 65 de ani, deținea portofoliul de vicepremier însărcinat cu complexul militaro-industrial rus care include și domeniul spațial.

”Este o mare onoare pentru mine, dar presupune și obligații suplimentare”, i-a spus Borisov lui Putin.

”Domeniul spațial se află într-o situație dificilă și cred că sarcina mea principală (...) nu este să cobor ștacheta, ci să o ridic, mai ales prin furnizarea de servicii spațiale necesare economiei ruse”, a subliniat el, menționând în special navigația, comunicarea și transmisia de date.

În 2020, Rusia a pierdut monopolul zborurilor în spațiu cu rachetele sale Soiuz vechi, dar fiabile, odată cu intrarea în scenă a companiei SpaceX, a miliardarului Elon Musk.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău