Rusia va ajuta Belarus să creeze o rachetă de tip Iskander, declară Lukașenko

  • 10 Mai 2022 15:50
Rusia va ajuta Belarus să creeze o rachetă de tip Iskander, declară Lukașenko

Moscova a acceptat să ajute Minskul să producă rachete, între care rachete de tip Iskander, a declarat marți președintele belarus Aleksandr Lukașenko, citat de agenția oficială belarusă Belta, în timp ce Belarus caută să-și consolideze capacitățile militare, potrivit Reuters.

În cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apărării din țara sa, Lukașenko a spus că evenimentele din Ucraina au demonstrat importanța de a avea trupe dotate cu armament modern și de înaltă eficacitate, subliniind totodată importanța logisticii, relatează Agerpres.

Lukașenko a spus că și-a asigurat sprijinul președintelui rus Vladimir Putin în această privință la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus, la care responsabili implicați în producția de rachete în Rusia au putut să ia cunoștință de "dezvoltările" belaruse în acest domeniu.

"Dezvoltăm o nouă rachetă", a spus președintele belarus, citat de Belta. "O rachetă foarte eficientă, similară modelului Iskander. Există sprijin deplin", a adăugat el.

Potrivit lui Lukașenko, președintele Vladimir Putin i-a spus lui Dmitri Rogozin, șeful Agenției spațiale ruse Roskosmos, să ofere Belarusului sprijin corespunzător, conform Belta.

Rusia a utilizat rachete Iskander în ceea ce ea numește drept "operațiune specială militară" în Ucraina.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, dar Lukașenko declarase în martie că forțele militare ale țării sale nu participă la operațiunea Moscovei și nici nu o vor face.

Belta îl citează și pe ministrul apărării belarus Viktor Hrenin, care a spus că în Belarus începe a doua fază a verificărilor privind nivelul pregătirii de luptă a trupelor, ceea ce reprezintă, în opinia sa, o reacție adecvată la exercițiile NATO.

Iskander este un sistem de rachete balistice mobile - denumite SS-26 Stone de către NATO - care a înlocuit rachetele sovietice de tip Scud. Cele două rachete ale sistemului au o rază de până la 500 de kilometri și pot purta atât ogive convenționale, cât și focoase nucleare, potrivit AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău