Rusia: Un tribunal menține decizia de a nu deschide o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi

  • 22 Martie 2021 14:44
Rusia: Un tribunal menține decizia de a nu deschide o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi

Un tribunal militar din Moscova a menținut luni o decizie anterioară de a nu deschide o anchetă în privința otrăvirii principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, care acuzase ''lipsa de acțiune'' din partea anchetatorilor, relatează AFP și Reuters, preluat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al tribunalului militar nr. 235 al garnizoanei din Moscova a confirmat pentru AFP că apelul depus de principalul critic al Kremlinului, care ispășește în prezent o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară, a fost respins.

Navalnîi nu a fost prezent la audieri și a refuzat să participe prin videoconferință din penitenciarul de la periferia orașului Pokrov, situat la aproximativ 100 km est de Moscova, unde este deținut.

Opozantul reproșează anchetatorilor ruși că nu au deschis o anchetă în privința otrăvirii sale la Tomsk, la 20 august anul trecut.

Victimă a unei substanțe identificate de laboratoare europene ca fiind Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat în epoca sovietică, Navalnîi a stat mai multe săptămâni în comă - mai întâi în Rusia, iar apoi în Germania - de unde a revenit în ianuarie, fiind imediat arestat.

Condamnat la doi ani și jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, pe care el l-a denunțat ca fiind orchestrat politic, Navalnîi este vizat de mai multe alte proceduri judiciare.

El a acuzat serviciile de securitate ruse FSB că s-ar afla la originea otrăvirii sale, din ordinul Kremlinului.

Poliția rusă a lansat în august 2020 o "examinare preliminară" după spitalizarea lui Navalnîi, inspectând locurile prin care el a trecut și interogând martori. Instituția nu a considerat totuși că vreun element ar permite să se afirme că a fost comis "un delict". Și nicio analiză rusească nu a pus în evidență, potrivit autorităților, vreo substanță toxică în organismul lui Navalnîi.

Rusia a respins întotdeauna apelurile occidentale la o anchetă, susținând că Navalnîi nu a fost otrăvit și acuzând servicii secrete străine sau chiar modul de viață al lui Navalnîi că ar fi la originea incidentului.
 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău