Rusia, Turcia și Iranul pledează pentru „o încetare a focului durabilă" în Siria

  • 06 Aprilie 2018 13:25
Rusia, Turcia și Iranul pledează pentru „o încetare a focului durabilă

Rusia, Turcia și Iranul pledează pentru „o încetare a focului durabilă" în Siria, potrivit comunicatului făcut public la finalul summitului de astăzi de la Ankara.

Rusia și Iranul susțin regimul de la Damasc, în timp ce Turcia sprijină facțiunile rebele, cu excepția grupărilor kurde.

În declarația comună al celui de-al doilea summit Rusia-Turcia-Iran, consacrat reglementării conflictului din Siria, care s-a desfășurat astăzi la Ankara, președinții Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdoğan și Hassan Rohani și-au reafirmat sprijinul pentru independența și unitatea țării arabe, subliniind că singura soluție a conflictului sirian este cea politică, el neputând fi rezolvat pe cale militară.

Cele trei țări vor continua să coopereze în distrugerea în Siria a organizațiilor teroriste Statul Islamic, Al Qaeda și a celor conexe pentru instaurarea unei încetări durabile a focului și în promovarea procesului politic.

Președinții Putin, Erdoğan și Rohani s-au declarat satisfăcuți de rezultatele primului an al procesului de la Astana, consarcat reglementării crizei siriene, apreciind că a fost singura inițiativă internațională eficientă ce a contribuit la reducerea violențelor, instaurarea stabilității și impulsionarea procesului de la Geneva sub egida ONU.

De asemenea, cei trei lideri au salutat rezultatele congresului intersirian, organizat de Rusia în luna ianuarie, inclusiv înființarea Comitetului Constituțional, subliniind necesitatea ca acesta să-și înceapă funcționarea în cadrul procesului de la Geneva.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău