Rusia trimite notă informativă partenerilor săi externi că a suspendat Tratatul INF

  • 07 Martie 2019 14:16
Rusia trimite notă informativă partenerilor săi externi că a suspendat Tratatul INF

Pe 5 martie, Rusia a transmis partenerilor săi o informare, prin care îi anunța pe partenerii săi că a suspendat Tratatul INF - a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, în cadrul unui briefing susținut joi, la Moscova, citată de Agenția de presă RIA NOVOSTI.

„Reieșind din necesitatea adoptării unor măsuri de neamânat, în urma încălcării de către Washington a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), Rusia suspendă Tratatul INF cu scopul de a asigura securitatea sa națională, până în momentul în care partea americană va elimina neregulile comise”, a precizat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe.

„Astfel de note au fost transmise de către MAE al Rusiei, pe data de 5 martie, tuturor statelor care sunt părți ale Tratatului INF: SUA, Belarus, Kazahstan și Ucraina. În continuare, după cum a precizat președintele rus, Vladimir Putin, pe data de 2 februarie, Rusia va da un răspuns în oglindă la absolut toate acțiunile SUA legate de Tratatul INF. În acest context, menținem deschis culoarul pentru un dialog consistent, dacă Washingtonul va reexamina linia sa contraproductivă și va reveni la respectarea Tratatului INF”, a adăugat diplomatul rus. 

Pe 4 martie, președintele rus, Vladimir Putin a semnat decretul privind suspendarea participării Rusiei la Tratatul INF. El a catalogat decizia SUA de a se suspenda Tratatul INF drept un pas direct către șubrezirea întregului sistem de acorduri semnate în domeniul securității internaționale.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a avertizat care vor fi consecințele desființării Tratatului INF pentru securitatea Europei. Desființarea Tratatului INF va avea consecințe grave asupra arhitecturii securității europene, se mai menționează în același comunicat. «Intrarea în colaps a Tratatului INF va avea consecințe grave și urmări pe termen lung pentru întreaga arhitectură de securitate europeană, fapt care se pare că îngrijorează extrem de mult Alianța Nord-Atlantică, fiind îngrijorată inclusiv pentru aliații Statelor Unite din Europa», se mai specifică în declarația făcută de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

MAE al Rusiei a atras atenția asupra faptului că cei din Consiliul NATO au știut mult mai devreme despre anunțul oficial pe care l-au făcut de SUA privind suspendarea Tratatului INF. Diplomații ruși au subliniat că această grabă nu este surpinzătoare pentru Moscova și ea demonstrează din nou faptul că „Alianța s-a aliniat în totalitate și pe deplin cursului urmat de Washington”. 

„Răspunsul nostru va fi unul în oglindă”, a declarat sâmbătă, 2 februarie, președintele rus, Vladimir Putin. Declarația liderului de la Kremlin, potrivit căreia Rusia a suspendat Tratatul INF a fost făcută, în cadrul întrevederii șefului statului rus cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, de la Kremlin. Liderul rus a subliniat că o astfel de decizie, „un răspuns în oglindă”, a fost luată în urma suspendării Statelor Unite a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare, informează Administrația Prezidențială Rusă de la Kremlin.

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău