Rusia trimite armament greu în Belarus

  • 17 Octombrie 2022 18:25
Rusia trimite armament greu în Belarus

Rusia va trimite în Belarus, la granița acestei țări cu Ucraina, circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate și 100 de piese de artilerie și mortiere, în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldați, a anunțat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenția EFE.

Primele trenuri cu militari ruși au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo și avioane militare rusești.

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a anunțat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care a descris-o ca fiind "pur defensivă'', după ce a acuzat NATO că-și sporește prezența militară în apropierea Belarusului și că înarmează Polonia și țările baltice.

În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul și estul Ucrainei, transmite Agerpres.

Noile deplasări de trupe rusești în Belarus ar putea fi și o tactică de a forța armata ucraineană să-și disloce trupe în nordul țării, pentru a-i slăbi potențialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău