Rusia transmite că ar fi de acord la negocieri de pace cu Ucraina

  • 03 August 2022 14:37
Rusia transmite că ar fi de acord la negocieri de pace cu Ucraina

Fostul cancelar german și actualul prieten al lui Putin, Gerhard Schroeder, a afirmat astăzi că Rusia vrea o soluție negociată la războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transportul cerealelor ar putea oferi o cale de progres, relatează AGERPRES.

"Vestea bună este că Kremlinul dorește o soluție negociată", a declarat Schroeder într-un interviu acordat săptămânalului Stern și posturilor RTL/ntv, menționând că s-a întâlnit cu Putin săptămâna trecută la Moscova.

"Acordul privind cerealele este un prim succes, poate acesta ar putea fi extins treptat la o încetare a focului", a spus fostul cancelar.

Marți seara, o primă încărcătură autorizată de cereale ucrainene de la începutul războiului, a ajuns la Istanbul, fiind primul export autorizat în virtutea acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul între Ucraina și Rusia, datorită unei medieri a Turciei și sub egida ONU, pentru a debloca porturile ucrainene și a ușura presiunea asupra piețelor agricole.

Fostul cancelar german a mai apreciat în interviul de miercuri că se pot găsi, în timp, soluții la probleme cruciale cum este Crimeea, "poate nu peste 99 de ani, ca în cazul Hong Kongului, ci în generația următoare".

Schroeder mai transmite că există păreri că o alternativă la aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi neutralitatea militară, ca în cazul Austriei.

Cu privire la viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, situația este însă mai complicată. "Va trebui să se găsească o soluție bazată pe modelul cantonal elvețian", a spus Schroeder, adăugând că trebuie văzut dacă Putin ar accepta revenirea la o "linie de contact" corespunzătoare situației dinaintea războiului, în cazul unei încetări a focului.

Fostul cancelar al Germaniei între 1998 și 2005 a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Vladimir Putin, pe care îl numește în continuare prieten apropiat. El a afirmat că o distanțare acum de liderul rus nu ar contribui la reglementarea situației.

Gerhard Schroeder, susținător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rus în Germania via Marea Baltică, este președintele comitetului acționarilor Nord Stream AG, operatorul conductei deținute majoritar de gigantul rus Gazprom. Confruntat cu un val de critici, în luna mai fostul cancelar a demisionat din consiliul de administrație al companiei publice ruse Rosneft și a refuzat să intre în consiliul de administrație al Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău