Rusia trage de timp și pregătește INVAZIA

  • 16 Iunie 2015 08:40
Rusia trage de timp și pregătește INVAZIA

GAZETA WYBORCZA (Polonia) - Rușii se întâlnesc la Minsk cu partenerii din așa-zisul grup de contact nu pentru a negocia ceva, ci pentru a obține timpul necesar pentru pregătirea forței de lovitură a unităților sale.

Marți, 16 iunie, va avea loc la Minsk o nouă întâlnire a așa-zisului grup de contact OSCE - Ucraina - Rusia, la care vor participa și reprezentanții așa-ziselor republici din Donețk și Lugansk. Teoretic, lucrările acestui colectiv servesc la implementarea acordurilor de la Minsk din 5 septembrie anul trecut și 12 februarie anul curent în problema realizării păcii în Donbas. Pentru Rusia, acordurile de pace nu înseamnă mai mult decât niște foi de hârtie.

În februarie, liderii așa-zisului format normand (Germania - Franța - Ucraina - Rusia) au stabilit ca grupul de contact să înființeze patru colective, care să se ocupe de problemele de securitate, politică, probleme umanitare și economice. Colectivele s-au întrunit în mai, iar cele stabilite atunci urmau să slujească întâlnirii grupului în 2 iunie. A eșuat totul, deoarece reprezentantul Rusiei, Azamat Kulmuhametov, a părăsit lucrările.

Heidi Tagliavini, trimisa specială a OSCE în Ucraina, inițial a încercat să minimalizeze incidentul, dar trei zile mai târziu a renunțat la funcție. Oficial "din motive personale", în realitate ca semn al neputinței față de strategia adoptată de Rusia. În această situație, joia trecută s-au întâlnit la Paris miniștrii adjuncți ai afacerilor externe ai "formatului normand".

Rusia a formulat trei cereri:
- reprezentanții republicilor autodeclarate să aibă în grupul de contact statut de parte, nu de consultanți ca până acum;
- pentru nerespectarea încetării focului în Donbas răspunderea să revină Ucrainei, nu Rusiei - cum afirmă Occidentul. Ucraina va trebui deci să fie pedepsită;
- controlul asupra desfășurării alegerilor locale din toamnă să nu fie exercitat de către OSCE, ci realizat în mod independent de conducerile acestor republici.
Reprezentanții Germaniei, Franței i Ucrainei au respins aceste cereri, ele venind în contradicție cu acordurile de la Minsk.
Rușii încearcă să păcălească Occidentul.

Toți sunt conștienți că în problema ucraineană Rusia încearcă să facă cu Occidentul un joc de-a șoarecele și pisica, așa cum a arătat la intersecția lunii mai cu luna iunie prezentarea de către conducerea așa-ziselor republici a amendamentelor la Constituția Ucrainei. Potrivit acestora, "raioanele cu statut special" (adică partea Donbasului ocupată de Rusia) vor avea dreptul să se unească și să acționeze împreună vizavi de puterea de la Kiev; independență în exercitarea puterii; crearea de miliții subordonate exclusiv lor. Adăugăm că, până la noile alegeri locale, conducerea în Donbas este exercitată de autoritățile acestor republici.

Aceste prevederi aduse de la Moscova de către Vladislav Surkov, consilierul lui Putin și strategul principal al politicii Kremlinului față de Ucraina, au provocat scandal în tabăra rebelilor, deoarece cuprind afirmația că raioanele ocupate de ruși constituie "parte inseparabilă a Ucrainei". Conducerea acestor republici a refuzat să accepte aceste formulări. Așa-zișii ideologi separatiști din Donbas au țipat că este o trădare și s-au adresat procurorului din "republici" pentru "încălcarea ordinii constituționale". Pentru radicalii proruși, "republicile" sunt state de sine stătătoare, care tind să devină parte a Rusiei.

"Republicile Donețk și Lugansk nu au intenția de a ajunge în spațiul politic al Ucrainei. Acest lucru ar fi pentru noi o sinucidere" - a declarat miercuri, 10 iunie, Denis Pușilin, reprezentantul "republicilor" din Donețk în negocierile de la Minsk, adăugând: "Am propus modificări în Constituția Ucrainei, pentru a prelungi procesul de negocieri, dată fiind agravarea situației în Donbas și nu în scopul obținerii statutului special în cadrul Ucrainei".

Mai clar spus nu se poate: negocierile de pace sunt un joc cu timpul, pentru ca Rusia să încheie formarea unităților separatiștilor și ale mercenarilor lor din unitățile regulate. Este vorba ca în Ucraina să atârne tot timpul amenințarea invaziei pe scară mare. Autorii acestei strategii speră că în acest fel economia ucraineană nu va ieși din criză, iar ucrainenii disperați și epuizați psihic vor ieși în cele din urmă în stradă, pentru a înlătura puterea actuală.

În acest scop servesc și tensiunile nenîcetate menținute și crearea atmosferei de teamă. Vineri seara, "infractori necunoscuți" au atacat Consulatul Ucrainei din Rostov pe Don și Ambasada din Moscova. Atacatorii au intrat în clădiri și au distrus calculatoarele. Au spus lozinci antiucrainene, au aprins torțe și petarde. În câteva minute au sosit la fața locului două echipe ale televiziunii ruse, care au filmat incidentul. Iar sâmbătă în fața Consulatului a avut loc un pichet, la care participanții au adoptat o rezoluție, în care "au cerut Kievului să înceteze discreditarea Rusiei pe scena internațională".

Demonstrațiile antiucrainene din Rusia au  rolul de a arăta ucrainenilor că Kremlinul nu ține seama de deciziile recentului summit G7 din Bavaria. Nu se pune problema - au afirmat acolo liderii celor mai influente state ale Occidentului de a slăbi sancțiunile înainte de îndeplinirea totală a acordurilor de la Minsk, care ar trebui să se realizeze până la sfârșitul anului.

Sâmbătă, în schimb, CNN a dezvăluit că SUA și UE pregătesc noi sancțiuni, dacă armata rusă va începe un atac "pe oricare linie a frontului" - a spus un reprezentant anonim al Secretariatului de Stat. Sancțiunile vor privi "sectoarele financiar, energetic și de apărare".

Pe front Rusia arată că nu ține seama de poziția Occidentului. Misiunea OSCE în Ucraina a afirmat că în Donbas "au loc lupte". Sâmbătă, pozițiile ucrainene au fost atacate de 109 ori, au murit 6 soldați ucraineni și 13 au fost răniți.

Putin arată că invazia rusă poate avea loc în orice moment.

Articol de Miroslaw Czech
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău