Rusia, țară-agresoare: Președintele Dumei îi amenință cu urmărirea penală pe rușii care au semnat un document în acest sens la frontiera cu Georgia
-
28 Septembrie 2022 19:27
Cetățenii ruși care în aceste zile au plecat în Georgia și au semnat la frontieră un document prin care recunosc Federația Rusă ca țară agresoare au comis o crimă împotriva statului lor și vor fi urmăriți penal, a declarat miercuri Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), avertizând că în cazul revenirii lor în țară aceștia vor fi pedepsiți, potrivit agenției oficiale de presă TASS.
"Poate că cei care au semnat un astfel de document au făcut bine că au plecat. Ar trebui să nu ne mai gândim la ei, căci au trădat deja. Dar trebuie să le spunem, în cazul în care informațiile se confirmă: ați comis o crimă însutită față de țara voastră, față de poporul vostru, iar dacă vă veți decide să vă întoarceți acasă veți fi pedepsiți conform legilor în vigoare", le-a transmis Volodin de la tribuna Dumei sutelor de ruși care au fugit prin Georgia ca să scape de mobilizarea decretată de președintele Vladimir Putin la 21 septembrie, scrie Agerpres.
El a dispus șefilor comisiilor pentru securitatea națională și afaceri internaționale din Camera inferioară să verifice informațiile apărute în diverse media, potrivit cărora cetățenii ruși care încearcă să fugă din țară în Georgia sunt obligați la graniță să semneze un document prin care recunosc că Rusia este țara agresoare care a ocupat cu forța regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, teritorii georgiene.
"Trebuie să ne formulăm o poziție și să ne adresăm forțelor de ordine pentru ca pe cei care au semnat respectivul document să-i aștepte o revenire călduroasă. Dacă cetățenii noștri semnează un astfel de document, ei comit o infracțiune. Trebuie să ne ocupăm de asta, pentru că primul paragraf susține, se pare, că semnatarul recunoaște că țara sa este o țară agresoare. Este vorba aici de răspundere penală", a declarat Volodin.
Primul care a semnalat că, la frontieră, georgienii încearcă să afle poziția rușilor care le intră în țară față de Abhazia și Osetia Sud, a căror independență a fost recunoscută de Rusia în 2008, după războiul de cinci zile cu Georgia, a fost analistul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit publicației Stopkor. org.
Potrivit acestuia, fiecare rus care intră în Georgia ar fi obligat să semneze un document în acest sens.
Mobilizarea "parțială" ordonată de Vladimir Putin, prima după cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat sentimente de panică la nivelul societății ruse și un exod al bărbaților apți să lupte pentru a evita să fie trimiși la război în Ucraina.
În ultima săptămână, peste 200.000 de bărbați cu vârsta de mobilizare au părăsit teritoriul Rusiei, conform unor informații din surse neoficiale, o cifră care nu poate fi însă deocamdată verificată, potrivit Stopkor.org.