Rusia susține că nu va renunța la planurile sale în Ucraina, în pofida sancțiunilor și a ajutorului occidental pentru Kiev

  • 24 Mai 2022 17:20
Rusia susține că nu va renunța la planurile sale în Ucraina, în pofida sancțiunilor și a ajutorului occidental pentru Kiev

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia își va continua 'operațiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev și a sancțiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei, relatează agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

'În pofida ajutorului occidental acordat pe scară largă regimului de la Kiev și a presiunii exercitate de sancțiunile occidentale asupra Rusiei, noi vom continua operațiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi îndeplinite', a afirmat Șoigu într-o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Cu câteva ore înainte, secretarul Consiliului Securității Rusiei, Nikolai Patrușev, declarase într-un interviu pentru publicația Argumentî i Faktî că Rusia nu și-a fixat niște termene concrete privind durata ''campaniei'' sale militare în Ucraina.

Cei doi oficiali de la Moscova au făcut aceste declarații în ziua în care s-au împlinit trei luni de la debutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Șoigu a insistat marți că Rusia 's-a văzut constrânsă să intervină' pentru a-i proteja pe locuitorii din Donbas, în estul țării, și pentru a garanta 'statutul nenuclear și neutru' al Ucrainei.

Ministrul rus al apărării a deplâns faptul că Occidentul a ignorat preocupările de securitate ale Rusiei cu privire la renunțarea extinderii NATO și la plasarea de arme ofensive în apropierea frontierelor ruse.

'Au făcut exact contrariul', a spus el.

Șoigu mai susține că, în prezent, Occidentul continuă să trimită consilieri militari în Ucraina, unde ar lupta deja aproape 6.000 de mercenari străini de partea forțelor ucrainene.

El a denunțat, de asemenea, presupusele presiuni care ar fi exercitate asupra aliaților Moscovei din cadrul alianței OTSC și a adăugat că actualele circumstanțe reclamă o mai mare unitate între fostele țări sovietice.

'Rusia va continua să ofere ajutorul necesar aliaților săi, astfel încât aceștia să poată neutraliza amenințările emergente și să-și apere suveranitatea', a promis ministrul rus al apărării.

În acest sens, Șoigu a asigurat că Rusia este hotărâtă să continue să-și consolideze legăturile în cadrul OTSC, structură din care mai fac parte Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan, în fața încercărilor occidentale de a 'submina relațiile' dintre membrii acestei alianțe militare.

Rusia a lansat în luna februarie o agresiune militară împotriva Ucrainei invocând comiterea unor acte de genocid în regiunile Lugansk și Donețk din această țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău