Rusia susține că Gazprom folosește stocurile de gaze pentru a stabiliza piața

  • 12 Octombrie 2021 14:34
Rusia susține că Gazprom folosește stocurile de gaze pentru a stabiliza piața

Grupul rus Gazprom a început să-și folosească stocurile pentru a pompa mai multe gaze naturale în rețeaua de conducte, în vederea stabilizării creșterii prețurilor, a anunțat marți un oficial rus, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, într-un interviu acordat BBC, a respins orice sugestie că Rusia reține gazul destinat pieței europene, unde prețurile electricității și gazelor au urcat semnificativ anul acesta, deoarece înăsprirea aprovizionării cu gaze ar fi în contradicție cu cererea solidă din partea economiilor care se redresează în urma pandemiei de COVID-19.

"Suntem în favoarea securității energetice a Europei; vrem să colaborăm. Gazprom a început de fapt să pompeze în conducte din rezervele sale, pentru a stabiliza piața", a explicat Ryabkov fără a da amănunte suplimentare.

Agenția rusă de presă Interfax, citând date de la Gas Infrastructure Europe, a anunțat că Gazprom a pompat timp de o zi gaz din facilitatea de stocare de la Haidach, Austria, în 7 octombrie, după ce prețul gazelor a atins un nivel record.

"Colaborăm, în liniște, spre stabilizarea situație. Nu este în interesul nostru să tulburăm și mai mult apele", a afirmat Ryabkov.

Un grup de parlamentari europeni a cerut luna trecută Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de manipularea pieței. Ei au suspiciuni față de "eforturile Gazprom de a face presiuni" asupra Europei pentru a aproba lansarea mai rapidă a gazoductului Nord Stream 2.

Într-o scrisoare din 16 septembrie adresată Comisiei Europene, aproximativ 40 din cei 700 de parlamentari europeni au informat că suspectează Gazprom că ar fi acționat pentru majorarea prețurilor gazelor naturale.

"Cerem Comisiei Europene să deschidă urgent o investigație privind posibila manipulare deliberată a pieței de către Gazprom și potențiala încălcare a reglementărilor UE privind concurența", se arată în scrisoare.

Atât Gazprom cât și Kremlinul au respins acuzațiile.

"Am prefera să avem aici o piață în scădere. Rusia este pe punctul de a avea acum o piață în scădere, nu intenționează să bulverseze", a declarat Ryabkov.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor.

Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău