Rusia strânge robinetul. Probleme cu furnizarea gazului pentru Ucraina

  • 25 Februarie 2015 17:26
Rusia strânge robinetul. Probleme cu furnizarea gazului pentru Ucraina

GAZETA WYBORCZA (Polonia) - Gazprom a redus la jumătate furnizarea gazului pentru Ucraina.

Marți sau miercuri ar putea să-l oprească. Moscova reaprinde conflictul înainte ca Uniunea Europeană să anunțe planul reducerii dependenței energetice de Rusia și apropierea de Ucraina.

Miercuri, Comisia Europeană va anunța proiectul strategiei energetice, al cărei scop este crearea rapidă a pieței comune energetice și întărirea solidarității Europei. Decizia a fost luată acum un an după invazia Rusiei în Crimeea.

Herman Van Rompuy, șeful de atunci al Consiliului European, a explicat atunci: "Am trimis un semnal clar că Europa impune un prag superior în ceea ce privește reducerea dependenței noastre energetice, în special față de Rusia".

Gazprom continuă să furnizeze circa 30% din gazul consumat în Uniune.

Comisia, potrivit scurgerilor din Bruxelles, vrea să înghețe dialogul energetic cu Rusia și să stabilească un "cadru nou" de colaborare, când se vor ivi "condiții bune" în acest sens. Până atunci, Uniunea se va concentra pe strângerea parteneriatului strategic cu Kievul. Acest lucru îi va permite Ucrainei să modernizeze gazoductele și să economisească energie, pentru a reduce nevoia de gaz din Rusia.

Bruxelles-ul vrea să sprijine diversificarea surselor de furnizare a gazului, de ex. prin achiziționarea lui din Azerbaidjan și Algeria. Va promova construirea de gazoducte care vor lega statele Uniunii, precum și gazoporturile și depozitele subterane de gaze.

În ajunul anunțării strategiei Uniunii, Rusia a amenințat cu  strângerea robinetului pentru Ucraina. Despre acest lucru a vorbit vinerea trecută premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, la ședința Consiliului de Securitate al Rusiei. S-a discutat acolo de "furnizări umanitare" ale gazului pentru luptătorii ruși din Donbas.

Gazprom a început cu o zi mai devreme să le trimită materie primă, când aceștia au informat că Kievul a închis robinetul. Concernul ucrainean Naftohaz a explicat că măsura a intervenit ca urmare a distrugerii gazoductelor, care nu pot fi reparate cât timp durează luptele.

Gazprom nu s-a pus de acord cu Kievul privind furnizarea gazului, dar cere plata. Nu se știe cât gaz a trimis, deoarece Naftohaz nu poate verifica acest lucru. Scopul este ca Ucraina să plătească acum Gazromului anticipat și rușii vor ca la plata pe februarie să adauge și banii pentru gazul trimis în Donbas. "Dacă primirea gazului de către Ucraina se va menține la nivelul actual, atunci plata anticipată se va încheia peste trei-patru zile" - a spus premierul Rusiei la consfătuirea de la Putin.

Termenul acesta expiră marți sau miercuri. Dacă Ucraina nu va vrea să plătească, atunci Rusia "ar putea fi obligată să ia o decizie dificilă" - a amenințat Dmitri Medvedev, sugerând închiderea robinetului.

În acest caz ar putea fi amenințată stabilitatea furnizării gazului prin conductele ucrainene în Occident. Firmele energetice europene folosesc deja gaz din rezerve. Au redus importul de gaze din Rusia, întrucât se așteaptă ca din aprilie să scadă prețurile, deoarece se ieftinește petrolul. De aceea eventualele pauze în furnizări ar putea tulbura activitatea firmelor energetice în Uniune, deci și în Polonia.

Moscova a declanșat un nou conflict cu Kievul, deși are probleme economice serioase. Sâmbătă, agenția de rating Moody's a scăzut aprecierea credibilității Rusiei la nivelul de speculație, adică foarte redus. Asupra acestei aprecieri au cântărit conflictul cu Ucraina și scăderea prețului petrolului.

Acum o lună, nivelul de apreciere a Rusiei a fost scăzut de agenția S&P. După această degradare de către două din cele mai mari agenții de rating ale lumii, unele fonduri de investiție vor fi nevoite să vândă acțiunile și obligațiunile firmelor rusești, iar băncile vor putea cere plata anticipată a împrumuturilor. Luni, efectele deciziei Moody's încă nu erau vizibile - bursele la Moscova au fost închise, căci s-a sărbătorit Ziua Apărătorilor Patriei (vechea sărbătoare a creării Armatei Roșii).

Articol de Andrzej Kublik

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău