Rusia spune că o nouă criză a gazelor este posibilă în viitor și face apel la UE să negocieze

  • 16 Octombrie 2021 17:56
Rusia spune că o nouă criză a gazelor este posibilă în viitor și face apel la UE să negocieze

Rusia consideră că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează sâmbătă dpa. Acesta a făcut apel la liderii UE să negocieze.

„Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situații”, a declarat sâmbătă la televiziunea publică rusă Aleksandr Novak, vicepremier responsabil cu chestiuni energetice.

Acesta a făcut apel în consecință la liderii Uniunii Europene să negocieze.

„Noi suntem gata de dialog”, a adăugat el, conform Agerpres.

Responsabilul rus a mai afirmat că nu au existat solicitări de livrări noi, apreciind totodată că din facilitățile europene de stocare lipsesc circa 25 de milioane de metri cubi de gaz. „Trebuie să se facă ceva în acest sens”, a spus el.

Rusia, o superputere energetică, a respins în mod repetat că are vreo responsabilitate în creșterea prețurilor, amintește dpa.

Novak a subliniat sâmbătă că țara sa își îndeplinește integral obligațiile contractuale și că livrările pe piețele mondiale au crescut chiar cu 15% comparativ cu anul precedent.

Chiar Rusia a consumat în 2021 mai mult gaz decât de obicei, Novak atribuind acest fapt iernii reci și relansării economice.

El a mai menționat că livrările via Nord Stream 2, care urmează să aducă gaze naturale din Rusia în Germania via Marea Baltică, ar calma tensiunile actuale de pe piața gazului.

Conducta a fost finalizată, dar autoritățile germane încă nu au autorizat funcționarea ei, precizează dpa.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor.

Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău