Rusia spune că nu va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina „din motive de securitate”

  • 08 Februarie 2019 20:09
Rusia spune că nu va trimite observatori la alegerile prezidențiale din Ucraina „din motive de securitate”

Rusia nu va trimite reprezentanți în cadrul misiunii de observatori a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale din Ucraina din 31 martie, a indicat vineri Ministerul rus de Externe, invocând ''motive de securitate'', relatează agenția Xinhua.

Într-un comunicat, MAE rus a precizat că autoritățile ucrainene au refuzat să acrediteze cetățeni ruși care urmau să sosească în Ucraina în cadrul misiunii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) pentru monitorizarea apropiatelor alegeri prezidențiale din Ucraina.

''În aceste condiții, partea rusă, din motive de securitate pentru reprezentanții noștri în misiunea de observatori a ODIHR, a decis să nu-i trimită în Ucraina'', a declarat ministerul.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a trimis o scrisoare către ODIHR în ianuarie în care a făcut apel la respingerea cererilor din partea misiunii ruse de monitorizare pentru alegerile din 31 martie.

Joi, Parlamentul ucrainean a adoptat un proiect de lege care interzice prezența observatorilor ruși la monitorizarea alegerilor din Ucraina.

Directorul ODIHR, Ingibjorg Solrun Gisladottir, a trimis o scrisoare Ministerului ucrainean de Externe în care și-a exprimat regretul în legătură cu decizia autorităților locale de a le interzice cetățenilor ruși să ia parte la misiunea de observatori ai ODIHR.

Moscova consideră refuzul Kievului drept o încălcare grosolană a obligațiilor internaționale, potrivit comunicatului.

În opinia Rusiei, demersul Ucrainei afectează imaginea ODIHR, care se consideră drept gardianul standardului ideal al principiilor de monitorizare a alegerilor. 

Potrivit MAE rus, absența observatorilor ruși din aceste misiuni de monitorizare ridică semne de întrebare în legătură cu transparența și obiectivitatea rezultatelor apropiatelor alegeri prezidențiale din Ucraina.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău