Rusia spune că a utilizat rachete hipersonice 'Kinjal' în conflictul din Ucraina, o premieră
-
19 Martie 2022 11:08
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a utilizat cu o zi în urmă rachete hipersonice "Kinjal" pentru a distruge un depozit subteran de arme și muniții aeriene în vestul Ucrainei, ceea ce reprezintă o premieră, relatează AFP și EFE, citat de AGERPRES.
Acest tip de rachetă, cu manevrabilitate ridicată, sfidează toate sistemele de apărare antiaeriană, potrivit Moscovei. Utilizarea acestui tip de rachetă este o premieră în conflictul din Ucraina, potrivit agenției de presă oficiale RIA Novosti.
"La 18 martie, complexul aeronautic 'Kinjal' cu rachetele sale balistice hipersonice a distrus un important depozit subteran de rachete și muniție de aviație ale armatei ucrainene în localitatea Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, în cursul conferinței sale de presă zilnice.
În total, vineri seara, Rusia a efectuat tiruri asupra a 69 de instalații militare pe teritoriul Ucrainei, a indicat Ministerul rus al Apărării, între care 12 depozite militare și 43 de locuri de parcare pentru vehicule militare.
"În plus, grupurile antiaeriene ale aviației ruse au doborât 12 drone ucrainene", a spus Konașenkov.
Armata rusa a lovit vineri pentru prima dată o țintă în vestul Ucrainei, unde a distrus o parcare de avioane la o fabrică de reparații din apropierea aeroportului din Lviv, potrivit surselor oficiale.
Rusia nu a raportat niciodată până acum utilizarea acestei rachete balistice în cele doua conflicte în care este implicată, Ucraina și Siria. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciții de la primul test reușit în 2018.
Rachetele balistice hipersonice "Kinjal" și rachetele de croazieră "Zircon" aparțin unei familii de noi arme dezvoltate de Rusia, pe care Putin le califică drept "invincibile".
Testate cu succes în 2018, 'Kinjal' ('pumnal', în limba rusă) și-a atins toate țintele în timpul testelor la o distanță de până la 1.000 km, potrivit Ministerului rus al Apărării.
Cu astfel de rachete sunt echipate avioanele de luptă Mig-31.
Rusia a dezvoltat acest tip de armament pentru a avea arme capabile să depășească sisteme de apărare precum scutul american antirachetă în Europa.