Rusia spune că a preluat controlul orașului Soledar / Reacția Ucrainei a venit imediat: „Afirmația nu corespunde realității”

  • 13 Ianuarie 2023 14:17
Rusia spune că a preluat controlul orașului Soledar / Reacția Ucrainei a venit imediat: „Afirmația nu corespunde realității”

Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că forțele sale au preluat controlul asupra orașului Soledar, declarația venind la câteva ore după ce Ucraina a spus că forțele sale încă rezistau în orașul minier după o noapte „fierbinte" de lupte, scrie hotnews.ro.

La puțin timp după anunțul Moscovei, Ucraina a reacționat, spunând că afirmația nu este reală. „Declarațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse despre capturarea orașului nu corespund realității. Bătăliile sunt în curs de desfășurare", a declarat Serhii Cherevaty, purtător de cuvânt al Grupului de forțe de est al armatei ucrainene. (Kyiv Post)

Forțele rusești au capturat joi seară orașul, care a fost mult timp ținta unor lupte grele și a unor bombardamente, a afirmat Ministerul rus al Apărării, citat de Reuters.

Acest lucru va permite acum trupelor sale să taie accesul forțelor ucrainene din orașul Bahmut, situat în apropiere și mult mai mare, a adăugat sursa citată.

Anterior, vineri dimineață, ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, afirmase că forțele de apărare încă rezistă, adăugând că „Noaptea în Soledar a fost fierbinte, luptele au continuat".

„Inamicul a aruncat aproape toate forțele principale în direcția Donețk și menține o intensitate ridicată a ofensivei. Luptătorii noștri încearcă, cu mult curaj, să reziste. Aceasta este o fază dificilă a războiului, dar vom învinge. Nu există nicio îndoială", a scris ea pe Telegram.

Oficiali americani au declarat că o victorie rusă în Soledar, sau chiar în Bahmut, un oraș de zece ori mai mare în care rușii au fost respinși până acum, ar însemna puțin pentru traiectoria generală a războiului.

„Chiar dacă atât Bahmut, cât și Soledar cad în mâinile rușilor, nu va avea un impact strategic asupra războiului în sine", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, reporterilor de la Casa Albă, "și cu siguranță nu îi va opri pe ucraineni sau îi va încetini".

Wagner susținea încă de acum două zile că a cucerit Soledar

Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, susținuse încă de miercuri că forțele sale au obținut „eliberarea" completă a orașului minier Soledar, o afirmație negată de Zelenski, care declara acum două zile că luptele continuă.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a spus în evaluarea publicată în noaptea de joi spre vineri că probabila cucerire de către ruși a Soledar nu reprezintă o evoluție semnificativă din punct de vedere operațional și este puțin probabil să prevestească o iminentă încercuire rusă a Bahmutului.

Operațiunile informaționale rusești au exagerat cu mult importanța Soledar, care este în cel mai bun caz o victorie tactică rusească „à la Pirus”.

ISW continuă să evalueze că preluarea orașului Soledar - o așezare mai mică de 14 kilometri pătrați - nu va permite forțelor rusești să exercite controlul asupra liniilor de comunicare terestre ucrainene esențiale din Bahmut și nici nu va poziționa mai bine forțele rusești pentru a încercui acest oraș pe termen scurt.

Joi seară, 12 ianuarie, ucrainenii au spus că peste 100 de soldați ruși au fost uciși în bătălia Soledar în doar 24 de ore: „Pentru fiecare 100 de metri, Rusia plateste cu 50 de morti”.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău