Rusia și-ar putea construi propria stație spațială

  • 15 Decembrie 2014 17:09
Rusia și-ar putea construi propria stație spațială

Agenția spațială rusă Roskosmos analizează posibilitatea de a-și construi propria stație spațială, a declarat luni directorul acestui organism, Oleg Ostapenko, informează Agerpres.

'Este o direcție promițătoare de dezvoltare', a spus el, adăugând că în acest fel s-ar 'putea realiza diferite acțiuni', stația fiind folosită, de exemplu, pentru programul selenar rus.

Acest proiect ar rivaliza cu Stația Spațială Internațională (ISS), laboratorul orbital la care colaborează 15 țări, printre care și Rusia și SUA. În contextul în care relațiile politice dintre aceste două state sunt afectate de criza din Ucraina, Moscova este preocupată și de viitorul colaborării lor în domeniul științific, a afirmat Oleg Ostapenko.

Nu este clar cum s-ar finanța un asemenea proiect atâta timp cât Rusia ar putea intra în recesiune anul viitor, criza sa economică fiind agravată de sancțiunile care îi sunt impuse de Occident din cauza politicii Moscovei în Ucraina, comentează agenția britanică de știri.

Autoritățile americane vor să mențină în funcțiune ISS până cel puțin în anul 2024, cu patru ani mai mult decât se prevăzuse anterior, dar un oficial rus a avertizat, în luna mai, că Moscova nu va accepta o eventuală propunere de continuare a operării stației peste limita fixată inițial.

Stația spațială Mir, lansată în 1986 de fosta URSS, a fost utilizată până în anul 2001. Președintele rus, Vladimir Putin, vrea să reformeze industria spațială din țara sa, performantă odinioară, dar care a avut de suferit din cauza reducerilor bugetare și a plecării specialiștilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău