Rusia și Ucraina se confruntă la Curtea Internațională de Justiție. Care este miza

  • 17 Septembrie 2023 16:40
Rusia și Ucraina se confruntă la Curtea Internațională de Justiție. Care este miza

Rusia și Ucraina se vor confrunta luni în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz care se concentrează pe afirmațiile Moscovei conform cărora invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, relatează Reuters.

Ucraina a depus dosarul la cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut, scrie Hotnews.

Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional spunând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina că a comis genocid.

Rusia dorește ca dosarul să fie clasat și obiectează asupra jurisdicției Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

O hotărâre în favoarea Ucrainei ar putea fi importantă pentru viitoarele eventuale despăgubiri

Audierile, programate să se desfășoare până pe 27 septembrie, nu vor cerceta în fondul cauzei și sunt concentrate în schimb pe argumentele juridice despre jurisdicție.

Moscova spune că Ucraina folosește cazul ca pe o cale ocolită pentru a obține o decizie cu privire la legalitatea generală a acțiunii sale militare.

Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o decizie preliminară în acest caz în martie anul trecut. Pe baza acestui fapt, instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.

În cadrul audierilor, instanța va audia reprezentanți din alte 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei conform căruia instanța este competentă să meargă înainte cu dosarul.

„Pare corect ca instanța să constate că are jurisdicție”, a declarat Juliette McIntyre, lector de drept la Universitatea din Australia de Sud și observator al CIJ.

În timp ce Rusia a ignorat până acum ordinele CIJ de a opri acțiunile sale militare, iar instanța nu are nicio modalitate de a-și pune în aplicare deciziile, experții spun că o eventuală hotărâre în favoarea Ucrainei ar putea fi importantă pentru orice cereri viitoare de despăgubiri.

„Dacă instanța constată că nu a existat o justificare legală în temeiul Convenției de genocid pentru actele Rusiei, decizia poate stabili o cerere viitoare de despăgubire”, a spus McIntyre.

Convenția Națiunilor Unite privind genocidul din 1948 definește genocidul drept infracțiuni comise „cu intenția de a distruge, în totalitate sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău