Rusia și Japonia vor colabora pentru denuclearizarea peninsulei coreene și fac progrese în Kurile

  • 27 Mai 2018 09:33
Rusia și Japonia vor colabora pentru denuclearizarea peninsulei coreene și fac progrese în Kurile

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit sâmbătă la Kremlin pe premierul Japoniei, Shinzo Abe, transmite DPA. Într-o conferință de presă televizată după întâlnire, șeful guvernului de la Tokyo a declarat că a convenit cu gazda sa asupra unei colaborări strânse pentru denuclearizarea peninsulei coreene.

DPA menționează că dialogul pe această temă a avut loc la o zi după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că anulează întâlnirea prevăzută pe 12 iunie, în Singapore, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Acesta s-a întâlnit sâmbătă, pentru a doua oară în decurs de o lună, cu președintele sud-coreean Moon Jae-in; spre deosebire de prima întâlnire, care a avut loc pe 27 aprilie, evenimentul nu a fost anunțat în prealabil. Ulterior, Trump a făcut cunoscut că este posibil ca summitul americano-nord-coreean să aibă totuși loc.

Pe agenda discuțiilor de la Moscova s-a aflat și cooperarea economică bilaterală în insulele Kurile, asupra cărora își revendică suveranitatea atât Rusia, cât și Japonia.

Abe a afirmat că se înregistrează progrese privind activitățile agricole comune și măsurile umanitare pentru foștii locuitori ai insulelor. În prezent, arhipelagul Kurile se află sub jurisdicție rusă, dar Japonia consideră că patru dintre insule - anexate de Uniunea Sovietică după al doilea război mondial - fac parte din teritoriul său.

Președintele rus a arătat că pe plan economic s-a înregistrat anul trecut o creștere cu 14%, până la un nivel de peste 18 miliarde de dolari, a schimburilor comerciale între cele două țări. "Cel mai important este însă interesul ambelor țări pentru dezvoltarea relațiilor", a spus Putin, care a anunțat că teatrul moscovit Balșoi va marca începutul unui sezon de schimburi culturale cu Japonia. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău