Rusia și India iau în considerare producția în comun de armament

  • 08 Noiembrie 2022 17:56
Rusia și India iau în considerare producția în comun de armament

Rusia și India iau în considerare producția în comun de echipament modern de apărare, a declarat marți ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează DPA.

Șeful diplomației ruse a precizat că a discutat cu ministrul de externe indian Subrahmanyam Jaishankar despre perspectivele unei cooperări militare și tehnologice, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS.

Nu a fost încă stabilit ce echipament specific de apărare ar putea intra în discuții. A fost cea de a cincea întâlnire între cei doi miniștri în acest an.

Referindu-se la ajutorul pentru Ucraina, Lavrov a acuzat țările occidentale că încearcă să consolideze "un rol dominant în afacerile mondiale" și să prevină "democratizarea relațiilor internaționale" sub pretextul "evenimentelor din Ucraina". De aceea, a spus Lavrov, el apreciază foarte mult poziția "prietenilor indieni" ai Rusiei în privința Ucrainei.

India este neutră în privința războiului declanșat de Rusia în Ucraina pentru că are relații apropiate atât cu Occidentul, cât și cu Moscova, transmite Agerpres.

De asemenea, India nu susține sancțiunile occidentale și promovează soluționarea conflictului prin dialog. Cel mai recent, India a cumpărat petrol relativ mai ieftin din Rusia.

India este, în același timp, puternic dependentă de Moscova pentru echipamentul său militar și pentru piese de schimb. Potrivit lui Lavrov, India și Rusia vor, de asemenea, să coopereze mai strâns în domeniile energiei nucleare și călătoriilor spațiale.

Jaishankar a subliniat că țara sa vrea să continue să cumpere petrol din Rusia. "În calitate de cel mai mare consumator de petrol și gaz și ca o țară fără venituri foarte mari, trebuie să căutăm surse convenabile, așa că relația India-Rusia este în avantajul nostru", a afirmat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău