Rusia și Belarus lipsesc dintre țările invitate la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

  • 14 Iulie 2023 08:42
Rusia și Belarus lipsesc dintre țările invitate la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

Jocurile Olimpice din 2024 urmează să se desfășoare la Paris, iar Comitetul Internațional Olimpic va trimite invitații către 203 țări, mai puțin Rusia și Belarus.

Dacă organismul de la Lausanne insistă încă din luna martie că va decide „în timp util" problema delicată a prezenței sub drapel neutru a sportivilor ruși și belaruși la Paris, dar rămăsese suspansul în ceea ce privește gestionarea invitațiilor oficiale, adresate în mod tradițional comitetelor naționale olimpice cu un an înainte de ceremonia de deschidere, anunță AFP, conform Agerpres.

CIO a pus capăt joi suspansului, actualizând, pe site-ul său, „întrebările și răspunsurile" redactate în primăvară, după recomandarea făcută federațiilor internaționale de a-i reintegra pe sportivii ruși și belaruși în competițiile lor, cu condiția ca aceștia să nu fi susținut activ războiul din Ucraina începând din februarie 2022.

CIO a indicat deci că va trimite pe 26 iulie invitații pentru următoarele Jocuri de vară „celor 203 comitete olimpice naționale eligibile", excluzându-le pe cele din Rusia și Belarus „precum și pe cel din Guatemala", care a fost suspendat din octombrie 2022 din cauza amestecului politicului.

CIO a confirmat în treacăt că va decide cu privire la o posibilă participare a sportivilor ruși și belaruși atunci când va dori, „fără a fi legată de rezultatele probelor anterioare de calificare la Jocurile Olimpice".

Chiar dacă CIO ar accepta sportivi din cele două țări, sub drapel neutru, prezența lor se anunță deja ca fiind una limitată: participarea lor la sporturi colective sau la probe pe echipe „nu poate fi luată în considerare", repetă organizația începând din luna martie, iar Federația internațională de atletism (un sport olimpic major) refuză în continuare să-i reprimească în competițiile sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău